“Ne smijemo reći koliko”: Teroristi tražili milione od firme Tomislava Salopeka

salopek

I dalje nema zvanične potvrde da je Tomislav Salopek ubijen, ali pojavili su se novi detalji o okolnostima otmice. Otmičari su kontaktirali francusku firmu za koju je Tomislav radio u Kairu, a za njegovo oslobađanje su tražili milionski iznos. Ipak, iz firme ne smiju da otkriju o kojoj se svoti tačno radi.

Christophe Barnini, predstavnik za medije iz ove firme poručio je kako su svo vrijeme bili u kontaktu i sa hrvatskim i francuskim vlastima, a prvi odgovor otmičarima poslali su dan nakon zahtjeva.

652895_tomislav-salopek02rasfoto-facebook_f

– Taj smo zahtjev primili nekoliko minuta nakon što su otmičari stupili u kontakt sa Tomislavovom suprugom. Zahtjev nije bio potpisan, nismo imali nikakav kontakt osim mail adrese. Iduće jutro odgovorili smo na maili zatražili od otmičara potvrdu da je Tomislav živ i dali im broj telefona da nas nazovu. Taj smo mail slali svakog dana, nismo dobili nikakav odgovor – otkrio je Christophe Barnini, prenosi Index.hr.

Poptredsjednica hrvatske Vlade Vesna Pusić juče je poručila kako će se za Tomislavom tragati sve dok postoji nada.

– Na tome rade službe i specifični stručnjaci, ali je istina da u ovom trenutku nije potvrđeno i nije sigurno da li će se ikad moći u potpunosti potvrditi – rekla je Pusić.

Podsjetimo, 5. augusta objavljen je snimak zarobljenog Salopeka i novi zahtjev – oslobađanje muslimanskih žena iz egipatskih zatvora. Šest dana kasnije objavljena je i fotografija ubistva, a dan kasnije i audio snimak.