Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nedimović: Srbija će zaštititi svoje interese ne kršeći SSP

sarovic-i-nedimovic

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović izjavio je danas da je Srbija počela da primjenjuje niz aktivnosti kao odgovor na mjere Vlade Hrvatske, koja je za 22 puta uvećala takse na uvoz voća i povrća iz zemalja koje nisu članice EU.

Nedimović je objasnio da se svaki proizvod koji dolazi iz Hrvatske kontroliše u skladu sa svim međunarodnim pravilima, objavljeno je sajtu Vlade Srbije.

Ta kontrola, kako je objasnio, podrazumijeva uzimanje uzorka, slanje na laboratorijsku kontrolu, pri čemu nema puštanja u promet dok se ne završi laboratorijska analiza.

“Srbija poštuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), i neće ga kršiti jednostrano bez obzira na okolnosti i situaciju”, rekao je Nedimović i dodao:

“Naše mjere su vezane za fitosanitarne kontrole – kontrole proizvoda biljnog i životinjskog porijekla, na šta se mora obratiti pažnja zbog velikih vrućina”.

Prema njegovim riječima, “sedam dana roka za razgovor je predugačak period, s obzirom na sezonu voća i povrća, naročito iz ugla tržišta koje je Hrvatska navodno željela da zaštiti tim mjerama”.

Srbijanski ministar je istovremeno ocijenio da je dobro to što postoji zajednička reakcija svih zemalja koje imaju trgovinsku razmjenu poljoprivrednih proizvoda sa Hrvatskom.