Globus

korona virus

Moguće uvođenje negativnog PCR testa za ulazak u Srbiju

21/10/2020

Ja bih to tražio i za sve naše državljane, izjavio je Tiodorović beogradskim medijima

Član Kriznog štaba srbijanske vlade za borbu protiv koronavirusa dr. Branislav Tiodorović upozorio je u srijedu kako bi za ulazak u teritorij Srbije mogla biti uvedena nova mjera za suzbijanje zaraze uvođenjem obveznog PCR ili serološkog testa.

On je, uoči sjednice Kriznog štaba planirane za četvrtak, najavio “procjenu situacije u Evropi i regiji” i moguće uvođenje dodatnih mjera da bi se spriječilo širenje virusa.

“Moguće da će to biti neophodan PCR ili serološki test za ulazak u Srbiju. Ja bih to tražio i za sve naše državljane”, izjavio je Tiodorović beogradskim medijima.

“Da su bili samo u našoj zemlji, ne bi imali kontakt sa zaraženima i ne bi širili zarazu. I Hrvatska ima ogromno povećanje, Bugarska ima strahovito povećanje, Crnogorci su stalno na visokom trećem mjestu. Zato sam za to da niko bez negativnog PCR ili serološkog testa ne ulazi u Srbiju”, naglasio je Tiodorović.

On je ocijenio kako porast broja zaraženih “nije ništa što nije očekivano”, ali brojke o novozaraženima pokazuju kako “već mjesec dana gori” u okruženju, a posljednjih 15 dana je “strahovit porast” u susjednim zemljama.

Srbijanski epidemiolog sugeriše da se mora stati s organiziranjem zabava, porodičnih proslava i manifestacija s mnoštvom ljudi.

“Mjere se moraju poštivati, a sve (objekte) koji to ne poštivaju treba zatvoriti”, rekao je Tiodorović, sugerišući strogu kontrolu ugostiteljskih objekata i klubova.

“U Evropi epidemija bukti, imamo epidemiju koja je ponovo u valu – da li je to treći ili drugi val nije bitno. Ovo je još daleko od pika, pik će vjerovatno biti u novembru ili decembru”, ocijenio je srbijanski epidemiolog.

On je naglasio kako “nijedna država nije pusti otok”, te da su, “posebno u regiji, svi povezani i oslonjeni jedni na druge”.

“Ovo je jedna teška situacija koja suviše drugo traje. Ovaj dio Evrope ušao je u osmi mjesec epidemije, što je izazvalo i ozbiljan premor zdravstvenog sistema, koji se nalaze na rubu izdrživosti”, upozorio je dr. Tiodorović, ukazavši kako se diljem Evrope “provode praktično iste mjere”, te da “mnoge države uvode i nošenje maske na otvorenom”.

U Srbiji je trenutno na snazi preporuka Kriznog štaba o nošenju maski na otvorenom prostoru, ali mjera nije mogla biti uvedena kao obveza zbog zakonskih ograničenja i pravne neprovedivosti.

Istodobno, opozicioni vijećnici Skupštine Beograda zatražili su danas od gradskih vlasti da na početnim stajalištima linija javnog gradskog prevoza osiguraju dezinficiranje svih vozila, te da na svakom stajalištu budu dezo-barijere i sredstva za dezinficiranje ruku.

“Gradska vlast bi konačno trebala nešto poduzeti umjesto što samo širi strah od virusa i prebacuje krivicu na građane”, poručila je opoziciona Narodna stranka nekadašnjeg šefa diplomatije Vuka Jeremića.

U Srbiji se u srijedu očekuju podaci o drastičnom porastu broja novozaraženih koronavirusom nakon što je u utorak navečer mandatarka za sastav buduće vlade Ana Brnabić saopćila da je registrirano više od 400 novih slučajeva korone.

Prema službenim podacima od utorka, u Srbiji je do 15 sati registrirano 326 novozaraženih koronavirusom od 7242 testirana uzorka, što je gotovo tri puta više nego u ponedjeljak. Preminulo je dvoje oboljelih, te je dosad ukupno umrlo 780 oboljelih.

Srbija od 6. marta kada je proglašena epidemija ukupno ima 36.608 registriranih slučajeva koronavirusa, prenosi Hina.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.