Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srbija

Neizvjesna sudbina bebe pronađene ispred crkve: Još ne može biti usvojen

beba_crkva

U sobi je u kojoj je samo on smješten, izolovan na Dječjem odjeljenju i pod svakodnevnim nadzorom je više ljekara različitih specijalnosti

Jovan Gavrilović, mališan koji je 9. oktobra prošle godine pronađen ispred crkve u Čajetini, i čije roditelji su i dalje nepoznati, i dalje se nalazi na dječjem odjeljenju Opšte bolnice Užice.

Iako će mališan za desetak dana napuniti pet mjeseci nepoznato je kada će biti upućen u usvojiteljsku porodicu, a razlog je njegovo zdravstveno stanje, odnosno komplikacije koje su se javile poslije rođenja. Užički ljekari i dalje smatraju da dječakovo zdravlje ne dozvoljava boravak u kućnim uslovima, već da zahtijeva ljekarski nadzor.

– Jovan je u sobi u kojoj je samo on smješten, izolovan na Dječjem odjeljenju i pod svakodnevnim nadzorom je više ljekara različitih specijalnosti. Oporavak teče dobro, dijete napreduje, ne oskudjeva ni u čemu, ali procjena je da još nije vrijeme da izađe iz bolnice. Vjerovatno će još nekoliko mjeseci proteći dok ne bude usvojen – priča za “Blic” izvor iz užičke bolnice.

U novu porodicu tek kada ozdravi

U Centru za socijalni rad u Čajetini, koji je Jovanov staratelj, više puta su ponovili da postoji veliko interesovanje iz cijele Srbije i inostranstva za usvajane dječaka. Ipak, u ovoj ustanovi napominju da će poštovati stav ljekara koji brinu o njegovom zdravlju i da će se sa upućivanjem u porodicu sačekati dok ne ozdravi.

Zamotanog u bijelu tkaninu, nekoliko sati pošto je rođen, ostavljenog dječaka pronašla je sasvim slučajno jedna mještanka Čajetine.

Kako istraga nije pronašla bebine roditelje, a samim tim i porijeklo mu je ostalo nepoznato, mališan je zaveden u matične knjige pod imenom Jovan Gavrilović.

Ime je dobio po Jovanu Bogoslovu, svecu na čiji praznik je pronađen ispred crkve, a prezime po Arhangelu Gavrilu po kome se zove bogomolja u Čajetini.

U Opštoj bolnici Užice napominju da su pojedina djeca, iz sličnih problema kao Jovanovih, na usvajanje čekala do pred svoje prve rođendane.

Za razliku od malenog Jovana, Tadija koji je imao svega jedan dan kada je ostavljena u korpi ispred jedne od kuća u mjestu Mali Crnić prije mjesec dana, nalazi se u hraniteljskoj porodici.

– U narednih par mjeseci će se utvrđivati porodično pravni status djeteta i određivati njegova dalja sudbina. Da li će se okončati postupak usvojenja ili smještaja u hraniteljsku porodicu ili eventualno ukoliko se nađu njegovi roditelj, ili srodnička porodica, da se smjesti u tu porodicu – rekao je juče Dragan Vulević, posebni savjetnik ministra zadužen za socijalnu zaštitu.