Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nekadašnji predsjednik Carlo Azeglio Ciampi umro u 95. godini

CARLO AZEGLIO CIAMPI

Nekadašnji italijanski predsjednik Carlo Azeglio Ciampi, vrlo poštovani autoritet u svojoj zemlji, umro je u petak u 95. godini, rekao je šef vlade Matteo Renzi.

– S poštovanjem prema čovjeku institucija koji je strastveno služio Italiju – napisao je Renzi na Twitteru, dok je ministar vanjskih poslova Paolo Gentiloni pozdravio “velikog čovjeka italijanske države”.

Glavni “arhitekt ulaska Italije u euro” i neizmjerno poštovan u Italiji, obični građanin kako iz svijeta politike tako i ekonomije, Carlo Azeglio Ciampi je ušao kasno u politiku, u 72. godini, zauzevši čelo tranzicijske vlade u aprilu 1993. godine.

U Italiji, u punoj oluji antikorupcijskih istraga “Mani Pulite” (Čiste ruke), ovaj čovjek, “veliki sluga” države, koji ne pripada nijednoj političkoj porodici i koji je poslije 14 godina došao na čelo Banke Italije uspijeva da pripremi institucionalne reforme koje je zahtijevala zemlja i da brani liru.

Dolaskom Silvija Berluskonija na čelo vlade u maju 1994. godine, on je ponovo postao običan građanin i pojavio se u politici tek u maju 1996. godine na čelu ministarstva ekonomije vlade lijevog centra, prije nego je trijumfalno izabran za predsjednika republike 1999. godine.

Prema italijanskoj štampi, on je umro u jednoj klinici u Rimu, gdje je bio hospitaliziran nekoliko sedmica. Njegova sahrana bi trebalo da bude održana u glavnom italijanskom gradu, naveo je AFP.