Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

američki ambasador

Nelson izrazio zadovoljstvo izborom novog predsjednika i potpredsjednica VSTV

Novimenovani americki veleposlanik u BiH, Eric Nelson obratio se medijima

Tokom sastanka ambasador Nelson je izrazio zadovoljstvo izborom novog predsjednika i potpredsjednica VSTV-a BiH izražavajući želju da novo rukovodstvo svojim radom omogući efikasno funkcioniranje pravosuđa u Bosni i Hercegovini

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH/Vijeće) Halil Lagumdžija i potpredsjednice VSTV-a BiH Sanela Gorušanović-Butigan i Biljana Simeunović imali su danas on-line sastanak s ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Erikom Nelsonom.

Tokom sastanka ambasador Nelson je izrazio zadovoljstvo izborom novog predsjednika i potpredsjednica VSTV-a BiH izražavajući želju da novo rukovodstvo svojim radom omogući efikasno funkcioniranje pravosuđa u Bosni i Hercegovini, saopćeno je.

Ambasador se osvrnuo na krizu povjerenja javnosti u instituciji naglašavajući potrebu da sve aktivnosti VSTV-a BiH trebaju biti provedene u skladu s najvećim standardima integriteta.

Također je istakao punu podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH zagovaranju reformi u oblasti pravosudnog sistema.

Predsjednik Lagumdžija se zahvalio na dosadašnjoj podršci Sjedinjenih Američkih Država pravosuđu Bosne i Hercegovine.

U uvodnom izlaganju predsjednik je upoznao ambasadora s ključnim pravcima djelovanja VSTV-a BiH u narednom periodu uz osvrt na dosadašnje rezultate ostvarene u cilju unapređenja sistema.

Poseban akcenat je stavio na pitanje integriteta kroz osnivanje Odjela za integritet te pitanje kvaliteta kroz osnivanje dva odjela unutar Sekretarijata VSTV-a BiH kojim bi se trebao unaprijediti i ovaj aspekt pravosudnog sistema. Predsjednik se takođe obavezao na proaktivni rad i pristup Vijeća svim pitanjima bitnim za funkcioniranje pravosuđa.

Potpredsjednica Simeunović je upoznala ambasadora s tokom revizije Zakona o VSTV-u BiH naglašavajući potrebu za hitnim izmjenama i dopunama ovog Zakona u dijelu u kojem su potrebne ključne reforme sistema. Ona je također govorila o potrebi bolje saradnje tužilaca i policijskih agencija kako bi se slučajevi organiziranog kriminala i korupcije mogli efikasnije procesuirati.

Potpredsjednica Butigan-Gorušanović je upoznala ambasadora Nelsona s Reformskim programom VSTV-a BiH koji je preliminarno usvojen na prošloj sjednici Vijeća i koji će konačno biti usvojen u aprilu ove godine, nakon što predstavnici pravosudne zajednice dostave svoje komentare i sugestije.

Ona je također naglasila potrebu za žurnim aktivnostima i reformama u cilju vraćanja povjerenja javnosti u instituciju i pravosudni sistem, ističući nadu da ovaj saziv VSTV-a BiH ima snagu, znanje i kapacitete kako bi napravo ključne korake za povratak povjerenja u pravosudni sistem, saopćeno je.