Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU

Nema ništa od Brexita? Tusk: Spermni smo na tu opciju

may tusk

May je sinoć priznala da postoji mogućnost da do Brexita ne dođe, dok je Tusk danas dodao da je čak i uz sporazum Brexit situacija u kojoj su svi na gubitku

Predsjednik Evropskog vijeća, Donald Tusk, rekao je da je Evropska unija spremna na scenarij u kojemu Velika Britanija ne izlazi iz Unije. Govoreći u Bruxellesu o današnjim događajima u Westminsteru, Tusk je rekao da je scenarij u kojemu ne dolazi do Brexita i dalje na stolu što se Unije tiče.

Tusk je ovo izjavio uslijed kontraverznog sporazuma koji su postigli pregovarači EU-a i Velike Britanije, a koji Theresa May danas cijeli dan pokušava progurati u parlamentu.

May je između ostaloga rekla kako je taj sporazum najbolje što se može dogovoriti, ali i kako će se ona za njega boriti.

Ipak, May je sinoć priznala da postoji mogućnost da do Brexita ne dođe, dok je Tusk danas dodao da je čak i uz sporazum Brexit situacija u kojoj su svi na gubitku te kako se tu zapravo radi samo o kontrolisanju štete.

“Evropska unija je spremna za konačni dogovor s Velikom Britanijom u novembru. Osim toga smo spremni i za scenarij u kojemu nećemo postići sporazum prije Brexita, a najbolje smo pripremljeni za scenarij u kojemu do Brexita ne dolazi”, poručio je.

Rekao je kako je jučer pažljivo slušao izjave premijerke May ali i kako on ne dijeli njen entuzijazam oko Brexita.

“Od samog početka nismo sumnjali da je Brexit situacija u kojoj su svi na gubitku te kako se našim pregovorima samo pokušava smanjiti šteta”, dodao je.