Globus

SAD

Nema sigurnosne prijetnje u kompleksu Kongresa koji je privremeno bio blokiran

18/01/2021

Tajna policija je potom saopćila da sigurnosna prijetnja ne postoji i da je situacija normalizirana

Nakon kraće blokade kompleksa Kongresa Sjedinjenih Američkih Država (SAD), policija u Washingtonu saopćila je da nema sigurnosne prijetnje i da je situacija normalizirana, javlja Anadolu Agency (AA).

Sigurnosne snage su ranije danas blokirale zgradu Kongresa i područje oko nje zbog prijavljene vanjske sigurnosne prijetnje.

Novinari akreditirani unutar Kongresa javili su da je unutar kompleksa izdato upozorenje ljudima da samostalno ne napuštaju zgradu Kongresa, niti prilaze vanjskih prozorima.

Uporedo s tim, evakuirano je i područje na kojem su bile u toku pripreme za probu ceremonije inauguracije novog američkog predsjednika Joea Bidena koja će se održati u srijedu.

Nedaleko od Kongresa prijavljen je i požar, a sa tog mjesta se dizao dim, zbog čega je i došlo do uzbune u i oko Kongresa.

Vašingtonska Vatrogasna služba na Twitteru je saopćila da je požar izbio pod mostom u obližnjem kvartu i da je ugašen. U saopćenju se navodi da u požaru nije bilo stradalih.

Tajna policija je potom saopćila da sigurnosna prijetnja ne postoji i da je situacija normalizirana.

Kompleks Kongresa, odnosno zgrada Kapitol Hill, trenutno ima svojevrsni status vojne zone unutar koje se priprema inauguracija novog američkog predsjednika Bidena. Kompleks je ograđen barijerama, uključujući i zgradu Vrhovnog suda.

Zgrada Kongresa je bila poprište velikih nereda koji su izbili 6. januara kada su pristalice odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trumpa provalile unutar zgrade. Tokom tih nereda poginulo je pet osoba.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.