Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

šest ih poginulo

Nepal traži od Rusije da ne regrutuje njegove građane u svoju vojsku

nepal vojska
Foto: Wikipedia

Nepalski vojnici, zvani gurke, poznati su po svojoj hrabrosti i borbenim vještinama, a služili su britanskoj i indijskoj vojsci nakon sticanja nezavisnosti Indije 1947. godine na osnovu sporazuma između tri zemlje

Nepal je saopćio da je zatražio od Moskve da ne regrutuje njegove građane u rusku vojsku i da odmah pošalje svakog nepalskog vojnika koji je tamo angažovan nazad u himalajsku zemlju nakon što je otkrio da je šest vojnika koji su služili u ruskoj vojsci poginulo.

Nepalski vojnici, zvani gurke, poznati su po svojoj hrabrosti i borbenim vještinama, a služili su britanskoj i indijskoj vojsci nakon sticanja nezavisnosti Indije 1947. godine na osnovu sporazuma između tri zemlje.

Mala himalajska zemlja, stiješnjena između Kine i Indije, nema takav sporazum s Rusijom, koja je napala susjednu Ukrajinu u februaru 2022. i od tada je u ratu.

Šestorica poginula

Nepalska vlada navodi u saopćenju da je ubijeno šest njenih državljana koji su služili rusku vojsku, ne pružajući detalje.

-Vlada Nepala zatražila je od ruske vlade da odmah vrati njihova tijela i isplati odštetu njihovim porodicama – saopćilo je ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak navečer.

U toku su diplomatski napori da se oslobodi jedan nepalski državljanin koji je služio rusku vojsku i zarobljen je od ukrajinske strane, dodaje se u saopćenju. Nepal je također pozvao svoje građane da se ne pridružuju vojsci bilo koje zemlje u ratu.

Dnevnik The Kathmandu Post citirao je Milana Raja Tuladhara, nepalskog ambasadora u Moskvi, koji je rekao da 150 do 200 Nepalaca rade kao plaćenici u ruskoj vojsci.

Ruska ambasada u Katmanduu nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

Milioni državljana Nepala zaposleni su u civilnim poslovima uglavnom kao radnici u industriji i na gradilištima u Južnoj Koreji, Maleziji i na Bliskom istoku, prenosi Reuters.