Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Neredi na protestima u Parizu: Privedeno 200 osoba

neredi pariz

U glavnom gradu Francuske Parizu povodom Praznika rada – 1. maja održani su protesti na kojima su zabilježeni neredi, javlja Anadolu Agency (AA).

Na hiljade demonstranata je učestvovalo u protestnoj šetnji od trga Bastille do Italijanskog trga. U jednom momentu su izbili neredi kada je grupa maskiranih demonstranata počela paliti automobile, bacati dimne bombe i razbijati prozore trgovina.

Policija je upotrijebila suzavac i vodeni top kako bi spriječila veće nerede i pokušaje pljački.

Predstavnici sindikata su potom odlučili zaustaviti protestnu šetnju koja je okončana kod Željezničke stanice Gare de Lyon.

Pariška policija je saopćila da je u protestnoj šetnji učestvovalo 20.000 osoba, dok je privedeno 200 maskiranih huligana.

Gerard Collomb, ministar unutrašnjih poslova Francuske, oštro je osudio nerede u francuskoj prijestolnici.

“Poduzeti su svi potrebni koraci kako bi osobe koje su narušile javni red i mir bile privedene te veći neredi bili spriječeni”, rekao je Collomb.

Marine Le Pen, čelnica radikalno desničarskog Nacionalnog fronta (FN), izjavila je da su nerede izazvali simpatizeri ekstremnih ljevičarskih grupa.

“Ovi ekstremno ljevičarski militanti morali su i ranije biti rastjerani”, kazala je Le Pen.

Jean-Luc Mélenchon, lider radikalno ljevičarske Nepokorene Francuske (LFI), istakao je da su neredi na protestima povodom 1. maja potpuno neprihvatljivi.

“Ovo su bez sumnje uradile ekstremno desničarske grupe”, rekao je Mélenchon.

Neredi su zabilježeni i na demonstracijama i protestnima šetnjama u brojnim francuskim gradovima.

https://www.youtube.com/watch?v=ehabavjwnWU