Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nizozemska

Neredi tokom protesta: Zapaljen objekat za testiranje koronavirusa (VIDEO)

EseoOAWXEAAJCoE

Video snimak iz Urka, 80 kilometara sjeveroistočno od Amsterdama, pokazuje kako mladi provaljuju u objekt za testiranje koronavirusa u blizini seoske luke prije nego što je zapaljen u subotu navečer

U nemirima do kojih je došlo tokom protesta prve noći policijskog sata, zapaljen je objekat za testiranje koronavirusa i bačen vatromet na policiju u nizozemskom ribarskom selu Urk, prenosi Anadolu Agency (AA).

Policija je saopćila u nedjelju da je kaznila više od 3.600 ljudi širom zemlje zbog kršenja policijskog sata koji je trajao od 21 sat. Također, uhapšeno je 25 osoba zbog kršenja policijskog sata ili zbog nasilja.

Video snimak iz Urka, 80 kilometara sjeveroistočno od Amsterdama, pokazuje kako mladi provaljuju u objekt za testiranje koronavirusa u blizini seoske luke prije nego što je zapaljen u subotu navečer.

Policija i općina objavili su u nedjelju saopćenje u kojem su izrazili bijes zbog nereda, “od ispaljivanja vatrometa, bacanja kamenja do uništavanja policijskih automobila i paljenja mjesta”.

“Ovo je ne samo neprihvatljivo, već i šamar, posebno za uposlenike lokalnih zdravstvenih vlasti koje čine sve što mogu da u centru pomognu ljudima iz Urka”, navele su lokalne vlasti, dodajući da će policijski sat biti strogo proveden do kraja sedmice.