Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nestao avion na letu Pariz – Kairo sa više od 60 putnika

avion23

Avion EgyptAira koji je poletio u srijedu navečer iz Pariza prema Kairu nestao je s radara.

“Dobro obaviješteni izvor u EgyptAiru rekao je da je avion na letu MS804, koji je poletio iz Pariza u 23,09 prema Kairu nestao s radara”, kazala je kompanija na svom službenom Twitter profilu.

U avionu, Airbusu A320, nalazi se 59 putnika i 7 članova posade. Među putnicima je bilo i troje djece.

EgyptAir objavio je da je na listi putnika bilo 15 državljana Francuske, 30 Egipta, dvoje iz Iraka te po jedan državljanin Velike Britanije, Belgije, Kuvajta, Saudijske Arabije, Sudana, Čada, Portugala, Alžira, Kanade…

Ihaba Raslan, glasnogovornik egipatske Uprave za civilnu avijaciju, izjavio je kako se avion EgyptAira, nestao na letu od Pariza prema Kairu sa 66 osoba, najvjerovatnije srušio u more, prenosi Anadolu Agency (AA).

Francuska vlada saopćila je kako je predsjednik te zemlje Francois Hollande telefonski razgovarao sa egipatskim predsjednikom Abdel-Fattah el-Sissijem pri čemu su dogovorili kako će blisko sarađivati o okolnostima uslijed kojih je letjelica nestala.

Avion koji je letio na visini od 11.280 metara nestao je u 2,45 sati, dvadeset minuta prije nego je trebao sletjeti u 3,05, nakon što je već ušao u egipatski zračni prostor.
EgyptAir je kazao i da je avion koji je letio na visini od 11,280 metara posljednji put viđen iznad Sredozemnog mora.

Egipatske vlasti kažu da se vrši intenzivna potraga za avionom.

Avion je izgrađen 2003. godine, a pilot je imao 6275 sati leta, od čega 2101 sat baš na tom modelu. Kopilot je imao 2766 sati leta.

Egipatsko ministarstvo za civilno zrakoplovstvo kazalo je da timovi za potragu i spašavanje traže nestali avion. Izvor u ministarstvu također je kazao da se skupljaju tehnički podaci o stanju zrakoplova, Airbusa A320 starog 12 godina.

List New York Times navodi čelnika egipatskih zračnih vlasti Ehaba Mohija el-Dina koji je kazao da su grčki kontrolori leta upozorili egipatske kolege da su izgubili kontakt s avionom. “Oni nisu tražili pomoć. Samo su nestali”.

Glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova kazao je da se vrše provjere ali da ministarstvo zasad nema daljnjih informacija.

Iako francuske zračne vlasti nisu bile dostupne za komentar, jedan je izvor u francuskoj zračnoj luci kazao kako se jedino zna da avion nije sletio.

haba Raslan, glasnogovornik egipatske Uprave za civilnu avijaciju, izjavio je kako se avion EgyptAira, nestao na letu od Pariza prema Kairu sa 66 osoba, najvjerovatnije srušio u more, prenosi Anadolu Agency (AA).

Francuska vlada saopćila je kako je predsjednik te zemlje Francois Hollande telefonski razgovarao sa egipatskim predsjednikom Abdel-Fattah el-Sissijem pri čemu su dogovorili kako će blisko sarađivati o okolnostima uslijed kojih je letjelica nestala.