Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poziv za lidere

Netanjahu traži od evropskih zemalja da uvedu sankcije Iranu

Benjamin Netanyahu

Netanjahu je rekao da njegova zemlja “stalno djeluje protiv iranske agresije, i ne dozvoljava im da se utvrde u Siriji”

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pozvao je u nedjelju evropske lidere da ponovo uvedu sankcije Iranu, nekoliko sati nakon što je Teheran rekao da će obogatiti uranij preko granica dozvoljenih nuklearnim sporazumom.

Govoreći na početku sedmičnog sastanka vlade, izraelski tvrdolinijaški lider rekao je da je najava Teherana “veoma opasna”. On je optužio Iran da obogaćuje uranijum kako bi “izgradio nuklearno oružje”.

– Obogaćivanje … je napravljeno iz jednog jedinog razloga: to je za proizvodnju atomskih bombi – rekao je Netanjahu, prema izjavi objavljenoj u njegovo ime.

Pozvao je lidere Francuske, Britanije i Njemačke, koji su potpisali nuklearni sporazum sa Iranom 2015., da preduzmu korake protiv Irana.

U neobičnom priznanju napada Izraela u Siriji, Netanjahu je rekao da njegova zemlja “stalno djeluje protiv iranske agresije, i ne dozvoljava im da se utvrde u Siriji”.

Ta izjava uslijedila je nakon što je portparol iranske vlade objavio uživo na državnoj televiziji da će Iran početi podizati čistoću svog obogaćenog uranija izvan granica nuklearnog sporazuma iz 2015.

Netanjahu je oštar protivnik nuklearnog sporazuma potpisanog 2015. kako bi se obuzdao iranski nuklearni program i pozdravio je sankcije američkog predsjednika Donalda Trumpa uvedene Iranu, javlja Xinhua.