Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Premijer Izraela

Netanyahu: Borit ću se protiv američkih sankcija izraelskim vojnim jedinicama

blinken netanyahu
Foto: Screenshot/ YouTube

Američki državni sekretar Antony Blinken nagovijestio je takve korake kada ga je novinar u Italiji upitao o izvještajima da je njegov odjel preporučio smanjenje vojne pomoći izraelskoj jedinici uključenoj u nasilne incidente na Zapadnoj obali

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u nedjelju da će se boriti protiv uvođenja sankcija svim izraelskim vojnim jedinicama zbog navodnih kršenja prava, nakon što su mediji objavili da Washington planira takav korak.

Novinska stranica Axios u subotu je izvijestila da Washington planira nametnuti sankcije izraelskom bataljonu Netzah Yehuda, koji je djelovao na okupiranoj Zapadnoj obali.

-Ako neko misli da može nametnuti sankcije jedinici Izraelskih odbrambenih snaga borit ću se svom svojom snagom – rekao je Netanyahu u izjavi, prenosi France 24.

Američki državni sekretar Antony Blinken nagovijestio je takve korake kada ga je novinar u Italiji upitao o izvještajima da je njegov odjel preporučio smanjenje vojne pomoći izraelskoj jedinici uključenoj u nasilne incidente na Zapadnoj obali.

Blinken je, ne iznoseći detalje, rekao da njegov odjel provodi istrage prema zakonu koji zabranjuje slanje vojne pomoći stranim sigurnosnim jedinicama koje nekažnjeno krše ljudska prava.