Netanyahu objavio “rat do smrti teroristima”

Benjamin Netanyahu

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u nedjelju navečer da Izrael “vodi rat do smrti protiv palestinskog terora” i da je dao instrukcije da se ubrza proces rušenja kuća palestinskih terorista, kao jedna od mjera da se zaustavi talas terorističkih napada.

Netaniyahu je to najavio nakon sastanka s najvišim sigurnosnim zvaničnicima i rekao da je dao instrukcije da se poveća broj takozvanih administrativnih pritvorenika, bez optužbi i suđenja, razmjesti više sigurnosnih snaga u Jerusalemu i na Zapadnoj obali i otjeraju agitatori iz jerusalemskog starog grada i s Brda hrama, na kome se nalazi džamija Al Aksa.

Sastanak je održan nakon što se Netanyahu vratio u Izrael iz New Yorka, gdje je učestvovao na godišnjem zasjedanju Generalne skupštine UN-a.

Četvorosatnom sastanku prisustvovali su ministar odbrane Moše Jaalon, ministar javne sigurnosti Gilad Erdan, šef izraelske armije Gadi Ajzenkot i šef sigurnosne službe Šin bet, Jordam Koen, navode izraelski mediji.

– Vodimo opšti rat protiv palestinskog terorizma – saopćio je Netanyahu poslije sastanka u video poruci koje je dijelio njegov kabinet, navodeći da je “dao instrukcije za daljnje mjere da se spriječi teror i zaplaše i kazne teroristi”.

Netanyahu je dao te instrukcije nakon što su u subotu navečer u Jerusalemu ubijena nožem dva Izraelca i još dvoje ljudi ranjeno, uključujući dvogodišnje dijete, u napadu mladog Palestinca, koga su potom ubili policajci, i još jednog napada prije zore, takođe nožem i u jerusalemskom starom gradu, u kome je ranjen jedan izraelski 15-godišnjak, a napadač likvidiran.

Prethodno je u četvrtak ubijen bračni par jevrejskih naseljenika u oružanom napadu na Zapadnoj obali pred njihovo četvoro maloljetne djece.

Izraelska policija u nedjelju je preduzela drastičnu mjeru dvodnevne zabrane Palestincima da ulaze u jerusalemski stari grad, ako tamo ne stanuju, rade i školuju se, navela je agencija AP.