Izrael

Netanyahu uspio formirati novu vladu nekoliko minuta prije isteka roka

Benjamin Netanyahu Speaks To The Press In A Polling Station In Jerusalem
Foto: DEBBIE HILL/NEWSCOM/Pixsell

Nova vlada imat će podršku 64 člana u parlamentu od 120 članova, a svi su iz desnog krila koje se sastoji od Netanyahuove stranke Likud koju podržavaju ultraortodoksni Shas i Ujedinjeni Tora Judaizam (UTJ) i krajnja desnica Otzma Yehudit, Religijski cionizam i Noam

Kandidat za premijera Benjamin Netanyahu najavio je da je uspio formirati sljedeću vladu koja će “raditi za dobro svih izraelskih građana”, nekoliko minuta prije roka u ponoć.

Netanyahu, 73, obavijestio je predsjednika Isaaca Herzoga u srijedu kasno navečer o formiranju vlade, utirući put za polaganje zakletve najkasnije 2. januara ili čak ranije.

U novembru je predsjednik Herzog službeno pozvao Netanyahua da formira novu vladu. Dobio je podršku 64 člana Knesseta (izraelskog parlamenta), Netanyahu, izraelski premijer s najdužim stažom, u telefonskom razgovoru rekao je Herzogu da je spreman da formira sljedeću vladu “zahvaljujući ogromnoj podršci javnosti koju smo dobili na posljednjim izborima” i “radit ćemo za dobro svih izraelskih građana”.

Pozvao ga je nekoliko minuta prije isteka desetodnevnog produženja koje je dao predsjednik nakon početnog perioda od 28 dana koji je dobio mandatar za formiranje vlade, javlja PTI.

Nova vlada imat će podršku 64 člana u Knesetu (parlamentu) od 120 članova, a svi su iz desnog krila koje se sastoji od Netanyahuove stranke Likud koju podržavaju ultraortodoksni Shas i Ujedinjeni Tora Judaizam (UTJ) i krajnja desnica Otzma Yehudit, Religijski cionizam i Noam.

Očekuje se da će predsjednik Kneseta Yariv Levin obavijestiti poslanike da je formirana nova vlada koja bi trebala položiti zakletvu za najviše sedam dana nakon objave.

Uz praznike Hanuke u Izraelu, Kneset će se sastati tek 26. decembra, što bi značilo da se polaganje zakletve vlade mora dogoditi najkasnije 2. januara.