Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nordijske zemlje

Neutralne Finska i Švedska sve više za ideju članstva u NATO-u

NATO – Kay Nietfeld DPA – PIXSELL

Anketa koju je ove sedmice uradila finska televizija YLE pokazala je da po prvi put više od 50 posto Finaca podržava pridruživanje zapadnom vojnom savezu. U susjednoj Švedskoj, slična je anketa pokazala da je onih koji su za članstvo u NATO-u puno više nego onih koji su protiv

Kroz Hladni rat i desetljeća nakon toga ništa nije moglo uvjeriti Fince i Šveđane da bi im bilo bolje da uđu u NATO – sve do sada.

Ruska invazija na Ukrajinu duboko je promijenila evropske sigurnosne izglede, uključujući nordijske neutralne Finsku i Švedsku, gdje je podrška pridruživanju NATO-u porasla na rekordne nivoe.

Anketa koju je ove sedmice uradila finska televizija YLE pokazala je da po prvi put više od 50 posto Finaca podržava pridruživanje zapadnom vojnom savezu. U susjednoj Švedskoj, slična je anketa pokazala da je onih koji su za članstvo u NATO-u puno više nego onih koji su protiv.

– Nezamislivo bi moglo početi postati zamislivo – objavio je bivši švedski premijer Carl Bildt na svom Twitter profilu, zagovornik članstva u NATO-u, piše Associated Press.

Nijedna zemlja neće se pridružiti savezu preko noći. Podrška članstvu u NATO-u raste i opada.

Napad na Ukrajinu potaknuo je i Finsku i Švedsku da prekinu sa svojom politikom neopskrbe oružja zemljama u ratu te poslao puške i protutenkovsko oružje u Kijev. Za Švedsku je to prvi put da nudi vojnu pomoć od 1939. godine, kada je pomagala Finskoj protiv Sovjetskog Saveza.

Očigledno osjećajući promjenu stava među svojim nordijskim susjedima, rusko ministarstvo vanjskih poslova prošle je sedmice izrazilo zabrinutost zbog onoga što je opisalo kao nastojanja Sjedinjenih Država i nekih njihovih saveznika da “uvuku” Finsku i Švedsku u NATO i upozorilo da će Moskva biti prisiljena poduzeti uzvratne mjere ako bi se pridružili savezu.

Vlade Švedske i Finske uzvratile su da neće dopustiti Moskvi da diktira njihovu sigurnosnu politiku.

– Želim biti krajnje jasna: Švedska je ta koja sama i nezavisno odlučuje o svojoj sigurnosnoj politici – rekla je švedska premijerka Magdalena Andersson.

Finska ima historiju punu sukoba s Rusijom, s kojom dijeli granicu od 1340 kilometara. Finci su sudjelovali u desecima ratova protiv svog istočnog susjeda, stoljećima kao dio Švedskog Kraljevstva i kao nezavisna nacija tokom svjetskih ratova, uključujući dva koja su se borila sa Sovjetskim Savezom od 1939. do 1940. godine i 1941. do 1944. godine.