Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Indija

New Delhi najavio ublažavanje restrikcija, broj zaraženih opada

Indija_koronavirus_mjere_Xinhua (1)

New Delhi, jedan od najteže pogođenih gradova u svijetu, stavljen je pod lockdown 20. aprila

Indijska prijestonica New Delhi započet će s ublažavanjem svojih strogih mjera uvedenih u cilju suzbijanja širenja koronavirusa u gradu, saopćio je čelnik gradske vlade u nedjelju.

Indija je danas izvijestila o 240.842 novozaraženih širom zemlje tokom protekla 24 sata, što je najniži dnevni broj zaraženih u više od mjesec dana, i o 3.741 preminulih.

Indija se sedmicama bori protiv razornog drugog vala zaraze COVID-19, koji je teško naškodio zdravstvenom sistemu i doveo do nestašica zaliha kisika.

New Delhi, jedan od najteže pogođenih gradova u svijetu, stavljen je pod lockdown 20. aprila, a stopa pozitivnih testiranja pala je na manje od 2,5 posto, u poređenju s 36 posto prošlog mjeseca, saopćio je čelnik gradskih vlasti Arvind Kejriwal.

– Ukoliko broj zaraženih nastavi da opada tokom naredne sedmice, onda ćemo od 31. maja započeti proces ponovnog otvaranja – izjavio je Kejriwal na konferenciji za novinare.

New Delhi je izvjestio o oko 1.600 novih slučajeva COVID-19 u proteklih 24 sata, kazao je.

Brojne indijske savezne države još su pod lockdownom, što je povećalo brige od ekonomskih posljedica.

Čelnik Indijskog vijeća za medicinska istraživanja pod državnom upravom izjavio je Reutersu u ovom mjesecu da bi oblasti s visokom stopom zaraze trebale ostati zatvorene na šest do osam sedmica kako bi se prekinuo lnac transmisije.

Dnevni broj zaraženih u Indiji u opadanju je nakon što je dostigao vrhunac 9. maja. Vlada je saopćila u nedjelju da provodi najviši broj testova na COVID-19, uz više od 2,1 milion testiranih uzoraka u protekla 24 sata.

Eksperti, ipak, upozoravaju da bi se Indija mogla suočiti s trećim valom zaraze u predstojećim mjesecima, i brojne savezne države nisu u mogućnosti da vakcinišu osobe mlađe od 45 godina zbog nestašica vakcina.

Indija, najveći svjetski proizvođač vakcina, u potpunosti je vakcinisala samo nešto više od 41,6 miliona ljudi, ili samo 3,8 posto svojih od 1,35 milijardi stanovnika, prenosi Reuters.