Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

iran

New York Times objavio snimak na kojem raketa ruši ukrajinski avion

ny times – snimak

Američke novine The New York Times (NYT) objavile su kako su došle do videozapisa u kojem se vidi trenutak kada je ukrajinski avion pogođen blizu zračne luke u Teheranu

Ukrajinski avion koji se u utorak srušio iznad Teherana u Iranu oborila je raketa, izjavili su za Newsweek izvori iz Pentagona, viši američki obavještajac i iranski obavještajac.

Tri službenika su rekla kako je avion srušila ruska raketa Tor-M1 zemlja-zrak.

Pentagon procjenjuje da je avion oboren slučajno.

Newsweek je priču objavio prvi, a u međuvremenu je prenose i RT, AP, AFP, CNN i BBC, pozivajući se na izjave američkih dužnosnika koji kažu da je vrlo vjerojatno kako je avion oboren raketom. Dužnosnici se pozivaju na američke obavještajce.

Kako javlja Reuters, američki dužnosnik je objavio kako su američki sateliti detektirali lansiranje dva projektila nedugo prije pada aviona, prije čega je došlo do eksplozije.

Vjeruju kako je rušenje aviona bilo slučajno, javlja Reuters.

Jedan američki obavještajac je uvjeren kako je Iran označio avion na radaru, nakon čega je došlo do lansiranja projektila, javlja CBS.

Pentagon i dalje ne daje službeni komentar.

Newsweek javlja kako je avion prestao odašiljati podatke nedugo nakon polijetanja s aerodroma u Teheranu i nedugo nakon što je Iran lansirao rakete na vojne baze u kojima su američki vojnici u Iraku.

Izvor iz Pentagona vjeruje kako su projektili bili aktivni nakon napada raketama na vojne baze SAD-a. Iranci su, smatra, nakon napada aktivirali sve sisteme protuzračne odbrane u slučaju da dođe do američkog protuudara.

Newsweek je kontaktirao američku centralnu komandu, ali su odbili komentirati situaciju.

Američke novine The New York Times (NYT) objavile su kako su došle do videozapisa u kojem se vidi trenutak kada je ukrajinski avion pogođen blizu zračne luke u Teheranu.

Na snimci koju je objavio NYT vidi se kako dolazi do manje eksplozije u trenutku kada je raketa pogodila avion, ali da on nije eksplodirao, već je nastavio s letom sljedećih nekoliko minuta i okrenuo se prema zračnoj luci.