ublažavanje mjera

New York ušao u drugu fazu normalizacije: S radom počinju restorani, prodavnice, frizeri…

test

U New Yorku će s radom početi oko 5.000 restorana što će omogućiti zaposlenje za oko 45.000 ljudi, dok se očekuje da će se na posao u tom gradu vratiti oko 300.000 ljudi

Najveći američki grad New York, koji je najviše pogođen epidemijom koronavirusa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), danas je počeo s drugom fazom normalizacije, javlja Anadolu Agency (AA).

U drugoj fazi restorani će moći pružati svoje usluge na otvorenom i uz mjere socijalne distance i pojačane higijene, a bit će otvorene i prodavnice, frizerski saloni, agencije za nekretnine i bogomolje.

U New Yorku će s radom početi oko 5.000 restorana što će omogućiti zaposlenje za oko 45.000 ljudi, dok se očekuje da će se na posao u tom gradu vratiti oko 300.000 ljudi.

Frizerski i saloni ljepote moći će raditi ukoliko budu radili s duplo manje uposlenika i primali duplo manje klijenata.

Bogomolje će biti otvorene s 25 posto kapaciteta.

Podaci Ureda za zdravstvo u New Yorku pokazuju kako je smanjen stepen zaraze i da dnevno bude potvrđeno više od 100 slučajeva zaraze.

U New Yorku je do sad koronavirusom zaraženo više od 411.000 ljudi, dok je od zaraze umrlo više od 31.000.

Podaci ”Worldometera”, internet stranice koja objavljuje posljednje informacije o epidemiološkoj situaciji u svijetu, pokazuju kako je u SAD-u koronavirusom zaraženo više od 2,36 miliona ljudi, dok je od infekcije umrlo 122.000 osoba.