Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nezapamćeni talas hladnoće pogodio Australiju (VIDEO)

enhanced-1041-1436666429-9

Snijeg je pao u pojedinim predjelima Australije u kojima je to toliko rijetko da meteorolozi nemaju potrebnu aparaturu da izmjere dubinu pokrivača, a temperatura je pala za više od deset stepeni Celzijusovih od uobičajene za ovo doba godine.

Tokom sedmice hladan vazduh sa Antarktika prešao je preko centralnog dijela Južnog Velsa ka Kvinslendu, koja je poznata kao “Osunčana država”, donoseći Nezapamćene nisku temperaturu nezabilježenu u pojedinim krajevima od sredine osamdesetih godina prošlog vijeka.

U Kvinslendu snijeg je pao u Stentorpu, Ukiju i na granici sa Novim Južnim Velsom, ali meteorolog Gordon Benks ističe da su imali problem sa mjerenjem dubine snježnog pokrivača.

https://youtu.be/Tfhx7OUVQbY

Ovako obilan snijeg u Kvinslendu nije padao od 1984. godine a, takođe, je zabilježena najniža temperatura za jul u proteklih 30 godina, pošto je u pojedinim oblastima pala na minus četiri stepena Celzijusova.

Prosječna najniža temperatura za ove predijele je od 15 do 18 stepeni Celzijusovih.

U Novom Južnom Velsu debljina snježnog pokrivača na pojedinim mjestima, gdje obično bude dva centimetra, sada je izmjereno deset centimetara.

U Sidneju je tokom noći bilo oko sedam stepeni Celzijusovih, što je najniže za jul od 1971. godine.