Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izvještaj UN-a

Nezavisna istraga pokazala: Khashoggija je planirano ubila Saudijska Arabija

skynews-khashoggi

Jamal Khashoggi, novinar i kolumnist Washington Posta, ubijen je nakon što je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu u oktobru 2018.

Saudijski novinar Jamal Khashoggi žrtva je “namjerne, prethodno isplanirane egzekucije”, zaključila je specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih naroda Agnes Callamard po završetku prve neovisne istrage o njegovoj smrti.

U dugo očekivanom izvještaju koji je upravo objavljen, specijalna UN-ova izvjestiteljica za vansudska ubistva navodi i krivca: Saudijska Arabija je, prema međunarodnom pravu, odgovorna za Khashoggijevo “izvansudsko ubojstvo”, prenosi CNN.

Ovaj istaknuti novinar i kolumnist Washington Posta ubijen je nakon što je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu u oktobru 2018. Saudijci su u početku tvrdili da je Khashoggi izašao iz konzulata te da je ubijen u tučnjavi s “odmetnutim” saudijskim agentima, ali je na kraju saudijski državni advokat priznao da je ubistvo Khashoggija bilo isplanirano.

Međutim, specijalna UN-ova izvjestiteljica ne iznosi zaključke o krivnji kontroverznog saudijskog princa prijestolonasljednika Muhameda bin Salmana. No Callamard tvrdi da postoje “uvjerljivi dokazi koji zahtijevaju daljnju istragu od strane mjerodavnih vlasti” o tome “je li prag kaznene odgovornosti prijeđen”.

Khashoggi je bio “potpuno svjestan moći koju drži princ prijestolonasljednik” i izrazio je strahove o tome što će mu se dogoditi ako se vrati u Saudijsku Arabiju, odakle je pobjegao u SAD u strahu za život.

Saudijska Arabija i dalje inzistira da ni princ Mohamed bin Salman ni kralj Salman nisu znali ništa o planiranom atentatu na Kashoggija. Američki dužnosnici, međutim, tvrde da takva misija, u sklopu koje je čak 15 saudijskih agenata odletjelo iz Rijada za Istanbul neposredno prije ubistva, nije mogla biti izvršena bez odobrenja princa bin Salmana.

Prema izvještaju, u kojem se navode dokazi dobiveni od turskih i drugih obavještajnih službi, Kashoggi je nedugo nakon što je ušao u konzulat dobio injekciju sedativa, nakon čega su mu glavu stavili u plastičnu vrećicu i ugušili ga.