Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mediazona

Nezavisna ruska medijska kuća objavila koliko je ruskih vojnika poginulo u Ukrajini

Foto: X

Rusija gubi oko 1.200 vojnika sedmično, navodi Mediazona, a većina žrtava dolazi iz ruskih regiona Krasnodar i Baškortostan

Nezavisna ruska medijska kuća dokumentovala je više od 50.000 smrtnih slučajeva među ruskim vojnim osobljem od potpune invazije na Ukrajinu prije više od dvije godine, i navodi da se vjeruje da je još desetine hiljada poginulih.

Mediazona, koja prati ruske žrtve u ratu s BBC-jem na osnovu smrti zabilježenih iz otvorenih izvora, u svom najnovijem ažuriranju navodi da je 50.471 pripadnik ruske vojske poginuo u ratu od početka u februaru 2022.

Više od 85.000 pripadnika ruske vojske umrlo je na osnovu evidentiranog broja nasljeđivanja poginulih vojnika, navodi Mediazona.

-Znamo imena više od 3.300 oficira vojske i drugih snaga bezbjednosti. Od njih 390 ima čin potpukovnika i više napisala je Mediazona, prenosi RSE.

-Pravi broj mrtvih izračunat je prema registru ostavinskih predmeta i aktuelan je na dan 15. marta 2024. godine, oko 85.000 ljudi – navodi se.

Gube 1.200 vojnika sedmično

List također navodi da je Rusija posljednjih sedmica izgubila veliki broj tenkova, oklopnih transportera i artiljerijskih jedinica, iako žrtve od tih gubitaka nisu uključene u ažurirane brojke.

Rusija gubi oko 1.200 vojnika sedmično, navodi Mediazona, a većina žrtava dolazi iz ruskih regiona Krasnodar i Baškortostan.

Ukrajinske oružane snage procjenjuju da je ruska vojska pretrpjela 451.730 žrtava u ratu, uključujući mrtve i ozlijeđene, dok obavještajci Sjedinjenih Država i Velike Britanije kažu da ruske žrtve premašuju broj od 300.000.

Kijev tvrdi da je ubijeno više od 180.000 ruskih vojnika.

Rusija rijetko daje podatke o žrtvama. Posljednja procjena, data sedam mjeseci nakon rata, iznosila je nešto manje od 6.000 ljudi.

Ukrajina je saopćila da je od početka rata izgubila 31.000 vojnika.