Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nigerijski grad Onitsha ima najzagađeniji zrak na svijetu

Onitsha

Zagađenje zraka na globalnom nivuo u proteklih pet godina poraslo je za pet posto, pokazalo je istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) provedeno u više od 3.000 gradova svijeta.

WHO navodi da su zagađenjem zraka povezani svi dijelovi svijeta te da su “brzorastući gradovi” na Bliskom istoku, u jugoistočnoj Aziji i na zapadnom Pacifiku najviše utjecali na porast nivoa zagađenja, deset puta više nego što WHO preporučuje.

Štetne čestice manje od 2,5 mikrona, na globalnom nivou najviše su u Indiji u kojoj je smješteno 16 od 30 najzagađenijih gradova svijeta, navodi WHO.

Kina je poboljšala kvalitet zraka od 2011. godine te je sada pet gradova iz te zemlje među 30 najzagađenijih. Devet drugih zemalja, uključujući Iran, imaju po jedan grad među najzagađenijim dok Nigerija, Saudijska Arabija i Pakistan imaju po dva grada među “top 30”.

Najzagađeniji grad na svijetu, u pogledu aerozagađenja, prema podacima WHO-a, je Onitsha, tranzitni grad na jugoistoku Nigerije koji ima gotovo 600 mikrograma štetnih čestica po kubnom metru PM10s, što je oko 30 puta više nego što WHO preporučuje.

Sa druge strane, Muonio u Finskoj, grad iznad Arktičkog kruga, ima najčistije zabilježen gradski vazduh na svijetu, sa samo dva mikrograma čestica po kubnom metru zagađenja PM2.5.