Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

metković

“Nije im ovo trebalo, imali su para ko blata”: Pronevjerili preko milion KM

metkovic – pronevjera

“Ma nikad nismo posumnjali. Njena porodica ima novca kao blata, uvozili su amaro, pelinkovac i kruškovac u dolini Neretve. Zrinka je stvarno žena i po”, kažu mještani

Iako je možda bilo za očekivati kako uhapšeni Zrinka Vlahović (44), Davor Bačić (57) i Antonija Maslać (38), bankari poslovnice RBA u Metkoviću, osumnjičeni za pronevjeru oko 5,3 miliona kuna (oko 1,4 miliona KM), uživaju nešto bolji život od sumještana, njihove kuće i vozni parkovi ni po čemu ne odaju da su se “naglo” obogatili.

Svoj plan očito su dobro izvodili pazeći da se ni po čemu ne otkrije da su odjednom došli do nekog značajnijeg iznosa. Njihovi susjedi i sumještani redom su šokirani onim što im se stavlja na teret, a to je da su od početka 2016. do aprila ove godine, zloupotrebljavajući svoj položaj, novac umjesto u trezor lažnim nalozima isplaćivali na svoje račune, ali i račune članova svojih porodica. Susjedi i oni koji ih poznaju kažu kako se nisu isticali nikakvim luksuzom, što se vidi i po kućama i stanovima u kojima žive.

Svi su dobrostojeći

– Ma nikad nismo posumnjali. Njena porodica ima novca kao blata, uvozili su amaro, pelinkovac i kruškovac u dolini Neretve. Zrinka je stvarno žena i po. Njen suprug je zaposlen, imaju porodicu. Imaju tri auta, ali to ništa nije posebno – kažu mještani Komina za bankaricu Zrinku Vlahović, piše 24sata.hr.

Slično su nam rekli i za Davora Bačića, koji je u poslovnici iz koje su godinama nestajali milioni radio kao direktor. Njegov stan je u staroj, pomalo oronuloj zgradi uz samu obalu Neretve u Opuzenu.

– Možda je htio zaraditi za novu zgradu, a to što nije uspio, šta ću mu ja – ironičan je jedan susjed dodajući kako Bačić ima dva stana u zgradi. Jedan je njegov, dok je drugi bio majčin. Nakon majčine smrti, kažu, otkupio je stan od brata.

– Bačić je naš predstavnik stanara. Ovaj stan koji je otkupio od brata možda ima 50-ak kvadrata, možda mu je isplatio od 35 do 40 hiljada eura. Supruga mu je radila na graničnom prijelazu. Dobio je zemlju, možda do dva hektara, jer je bio branitelj. Ali znate kako je, od narandži se slabo zaradi. Ma nije on živio nego životario, bio je miran i povučen, a je li koga finansirao, ne znam – kaže susjed iz njegove zgrade.

‘Nije joj bila potreba’

Za Antoniju Maslać kažu da u banci radi možda pet godina.

– Ne znam šta joj je došlo. Ona se udala u moćnu kuću, imali su para cijeli život, imao je kamione, šlepere… Nije joj potreba bila. Suprug joj je također radio. Pa čemu to?! Porodica ima i restoran u Kleku – kaže mještanin Metkovića u nevjerici.

Istražni zatvor ubog utjecaja na svjedoke

Sudac istrage Županijskog suda u Dubrovniku prihvatio je prijedlog županijskog državnog odvjetnika te odredio istražni zatvor za troje osumnjičenika zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju na štetu RBA Metković. Istražni zatvor im je određen u trajanju od mjesec dana, a određen je zbog opasnosti utjecaja na svjedoke.