Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

po dolasku iz SAD

Nijemac uhapšen na aerodromu u Minhenu pod sumnjom da je špijunirao za Rusiju

njemacka-policija-unsplash

Muškarac, identificiran kao Arthur E., uhapšen je u nedjelju po dolasku u Njemačku iz Sjedinjenih Država, navodi se u saopćenju ureda tužioca. Navodi se da je on saradnik Carstena L., uposlenika njemačke vanjske obavještajne službe (BND), koji je uhapšen u decembru pod sumnjom da je špijunirao za Rusiju

Njemački državljanin uhapšen je na aerodromu u Muenchenu pod sumnjom za izdaju zbog navodnog dogovaranja sa službenikom obavještajne službe kako bi proslijedio obavještajne podatke Rusiji, saopćio je u četvrtak ured glavnog tužioca.

Muškarac, identificiran kao Arthur E., uhapšen je u nedjelju po dolasku u Njemačku iz Sjedinjenih Država, navodi se u saopćenju ureda tužioca. Navodi se da je on saradnik Carstena L., uposlenika njemačke vanjske obavještajne službe (BND), koji je uhapšen u decembru pod sumnjom da je špijunirao za Rusiju.

Vjeruje se da je Arthur E., koji nije djelatnik njemačke obavještajne službe, ruskoj obavještajnoj službi prenio informacije koje je dobio od Cartena L., navodi se u saopćenju ureda tužioca.

Već je raspisan nalog za hapšenje Arthura E., koji je u ponedjeljak izveden pred sudiju najvišeg njemačkog krivičnog suda i određen mu je pritvor, dodaje se u saopćenju.

Istraga je vođena u bliskoj saradnji sa BND-om i američkim Federalnim istražnim biroom (FBI), navodi ured tužioca.

Njemačke vlasti upozorile su na vjerovatno pojačano rusko špijuniranje s obzirom na sukob Kremlja sa Zapadom zbog ruske invazije na Ukrajinu, prenosi Reuters.