Globus

širenje zaraze

Nijemci dvije hrvatske županije stavili na crvenu listu

20/08/2020
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Jučer je u Hrvatskoj zabilježeno rekordnih 219 zaraženih koronavirusom

Njemački institut zadužen za suzbijanje koronavirusa stavio je Šibensko-kninsku i Splitsko-dalmatnisku županiju na crvenu listu, a iste mjere su najavljene iz Slovenije, Austrije i Velike Britanije, javlja Anadolu Agency (AA).

Njemački Robert Koch Institut (RKI) donio je odluku da su dvije hrvatske županije, Splitsko-dalmatinska i Šibensko-kninska područja od visokog rizika za zarazu koronavirusom.

Stupanjem na snagu ove odluke instituta koji je zadužen za nadzor širenja koronavirusa u Njemačkoj, turisti iz tih država koji borave na odmoru na području ovih dviju županija moraju obaviti testiranje prilikom ulaska u domicilne države, a nakon toga, dok nalazi ne budu negativni, u 14-dnevnu karantenu.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman jutros je najavio, nakon razgovora s njemačkim kolegom, kako će Hrvatska biti stavljena na crvenu listu za njemačke turiste parcijalno, prema najugroženijim područjima.

Kriterij RKI-a za stavljanje na crvenu listu je 50 zaraženih na 100.000 stanovnika u tjedan dana.

Prema institutu Robert Koch, Hrvatska je po broju njemačkih turista koji se vraćaju zaraženi s odmora treća država, nakon Kosova i Turske.

Slovenska vlada je najavila kako će danas staviti Hrvatsku na crvenu listu i odrediti rok za povratak državljana iz Hrvatske s ciljem izbjegavanja 14-dnevne karantene.

Stavljanje pojedinih dijelova Hrvatske na crvenu listu najavljuju i Austrija te Velika Britanija.

Jučer je u Hrvatskoj zabilježeno rekordnih 219 zaraženih koronavirusom.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.