Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

širenje zaraze

Nijemci dvije hrvatske županije stavili na crvenu listu

Popunjene plaže na otoku Viru ne odaju dojam da je turistička sezona oslabila
22.07.2020., Vir - Prema rekordnom broju turista Otok Vir je i ove godine vodeca hrvatska top destinacija. Tome najbolje svjedoce prepune plaze. Plaza Luka - Miljkovica. Photo:Damir Spehar/PIXSELL

Jučer je u Hrvatskoj zabilježeno rekordnih 219 zaraženih koronavirusom

Njemački institut zadužen za suzbijanje koronavirusa stavio je Šibensko-kninsku i Splitsko-dalmatnisku županiju na crvenu listu, a iste mjere su najavljene iz Slovenije, Austrije i Velike Britanije, javlja Anadolu Agency (AA).

Njemački Robert Koch Institut (RKI) donio je odluku da su dvije hrvatske županije, Splitsko-dalmatinska i Šibensko-kninska područja od visokog rizika za zarazu koronavirusom.

Stupanjem na snagu ove odluke instituta koji je zadužen za nadzor širenja koronavirusa u Njemačkoj, turisti iz tih država koji borave na odmoru na području ovih dviju županija moraju obaviti testiranje prilikom ulaska u domicilne države, a nakon toga, dok nalazi ne budu negativni, u 14-dnevnu karantenu.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman jutros je najavio, nakon razgovora s njemačkim kolegom, kako će Hrvatska biti stavljena na crvenu listu za njemačke turiste parcijalno, prema najugroženijim područjima.

Kriterij RKI-a za stavljanje na crvenu listu je 50 zaraženih na 100.000 stanovnika u tjedan dana.

Prema institutu Robert Koch, Hrvatska je po broju njemačkih turista koji se vraćaju zaraženi s odmora treća država, nakon Kosova i Turske.

Slovenska vlada je najavila kako će danas staviti Hrvatsku na crvenu listu i odrediti rok za povratak državljana iz Hrvatske s ciljem izbjegavanja 14-dnevne karantene.

Stavljanje pojedinih dijelova Hrvatske na crvenu listu najavljuju i Austrija te Velika Britanija.

Jučer je u Hrvatskoj zabilježeno rekordnih 219 zaraženih koronavirusom.