Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nijemci objavili 10 stvari koje morate poštovati kada dolazite u njihovu zemlju

njemacka

Kada dođete u Njemačku kao izbjeglica, dobro je znati neke osnovne stvari i svakako ih se pridržavati. Nije sve tako jasno kako se čini na prvi pogled. Postoje nešto drukčiji zakoni i pravila, koje prenosi Deutsche Welle.

1. Nema rada “na crno”
Za razliku od nekih zemalja Bliskog istoka i Afrike, obavljanje posla bez radne dozvole u Njemačkoj je protivno postojećem zakonu. Ukoliko se detektira radnik bez radne dozvole, može mu biti izrečena novčana kazna, ali i kazna zatvora.

2. Obavezno plaćanje poreza
Njemački porezni sistem je dosta kompliciran. Ipak, izbjegavanje plaćanja poreza je protuzakonito. Naime, zakon neplaćanje poreza tretira kao “društvenu krađu”. Plaćanje poreza je obaveza, stoga i strani državljani koji rade u Njemačkoj moraju plaćati porez.

3. Nasilje nad djecom strogo zabranjeno!
Udaranje djece u Njemačkoj se kvalificira kao krivični prekršaj. Fizičko kažnjavanje je u potpunosti neprihvatljivo kao mjera u odgoju djece, kako u školi, tako i kod kuće. Njemački zakon jasno kaže: “Djeca imaju pravo na odrastanje bez nasilja. Fizičko i psihičko kažnjavanje i drugi oblici ponižavajućih postupanja prema djetetu su zabranjeni”.

4. Djeca se moraju školovati
Djeca školskog uzrasta ne mogu ostati kući ili raditi. U uzrastu od šest godina djeca moraju biti upisana u školu i moraju početi pohađati nastavu. Školovanje, od tog momenta, traje najmanje deset godina. Izgovor da dijete ne može pohađati školu iz vjerskih razloga je neprihvatljiv.

5. Pripazite na buku!
Čak i ako su vam u posjetu došli prijatelji koje dugo niste vidjeli, nemojte biti prebučni, jer to može smetati vašim susjedima. To je naročito važno imati na umu tokom noćnih sati. Od 10 sati uvečer do 6 sati ujutro vam je bolje da budete tihi.

6. Bez cjenkanja u prodavnicama
Neki se ljudi vole cjenkati, a u nekim zemljama je to i uobičajena praksa. To nije slučaj u Njemačkoj, tako da se u supermarketima, ali i većini drugih prodavnica, ne možete cjenkati s prodavačima. Ako ipak želite uštedjeti i kupovati jeftinije, probajte kupovinu putem interneta.

7. Ne hranite tuđe životinje
Specijalnim zakonima u Njemačkoj su zaštićene životinje. I ako volite životinje, nemojte hraniti susjedovu mačku bez pitanja, jer bi to moglo biti loše po vas. Naime, ako se susjedova mačka više veže za vas, zbog hrane koju joj dajete, možete završiti i na sudu – susjed vas može tužiti.

8. Tačnost – bitno pravilo u Njemačkoj
Voditi pažnju o tačnosti, odnosno biti tačan, je vrlo bitno u Njemačkoj. Nije u redu kasniti. Ponekad, ako ćete neizbježno zakasniti, svakako o tome obavijestite osobu s kojom se trebate naći.

9. Ne pretjerujte s bliskošću
Za mnoge kulture je grljenje, ljubljenje ili davanje poklončića djeci iz susjedstva normalno. U Njemačkoj to ne biste trebali raditi, ukoliko vam to roditelji djeteta ne dozvole. U svakom slučaju, tuđoj djeci se ne biste trebali obraćati previše blisko.

10. Nema pranja auta na pločniku
Najjeftinija opcija pranja automobila je ona kućna. U Njemačkoj to nije dozvoljeno. Razlog: zaštita okoliša! Deterdženti i druga sredstva koja koristite pri pranju auta štetna su za podzemne vode. Auto-praonice imaju specijalnu opremu za prikupljanje hemijskog otpada, pa je to i jedina opcija u smislu održavanja higijene četverotočkaša. Imajte na umu da je pitanje okoliša Nijemcima izuzetno bitno.