Protivnik Putina

Nijemci potvrdili: Navalni je otrovan vojnim nervnim otrovom

navalny

U tu kategoriju spada i otrov kojim je 2018. u Engleskoj otrovan bivši ruski špijun Sergej Skripalj

Njemački vojni laboratorij potvrdio je ono na što se već neko vrijeme sumnja: Vodeći protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, Aleksej Navalni, otrovan je vojnim nervnim otrovom iz skupine novičok.

U tu kategoriju spada i otrov kojim je 2018. u Engleskoj otrovan bivši ruski špijun Sergej Skripalj.

“Uz dopuštenje sveučilišne bolnice Charite, posebni laboratorij Bundeswhera (Savezne vojske) proveo je testiranje uzoraka Alekseja Navalnog. Tako je izvan svake sumnje utvrđena prisutnost bojnog otrova iz novičok grupe. Navalni je 22. avgusta uz simptome trovanja doveden iz Rusije u Berlin na liječenje”, stoji u saopćenju njemačke vlade.

“Njemačka kancelarka Angela Merkel, ministar finansija Olaf Scholz, ministar vanjskih poslova Heiko Maas, ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer, ministrica pravosuđa Christine Lambrecht, ministrica obrane Anegrett Kramp-Karrenbauer i šef Ureda kancelare Helge Braun jutros su o tome razgovarali i dogovorili sljedeće korake”, navodi se u priopćenju.

“Gospođa Navalni i ljekari su informirani o rezultatima testiranja, a o tome će biti brifiran i ruski ambasador u Berlinu. Navode i da će o svemu informirati partnere u EU i NATO-u te s njima dogovoriti dodatne korake. Informirat će i Organizaciju za zabranu hemijskog oružja (OVCW), kao i sve frakcije u Bundestagu”, zaključuje se u priopćenju.