Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Wall Street Journal"

Nikki Haley odustala od kampanje, Trumpu otvoren put ka nominaciji

Nikki Haley
FOTO: Screenshot
Nikki Haley

Očekuje se da će naglasiti da će se nastaviti zalagati za konzervativnu unutrašnju i vanjsku politiku koju podržava

Nikki Haley objavit će da prekida svoju kampanju za republikansku nominaciju za predsjednika 2024. godine, piše Wall Street Journal.

Haley neće najaviti preporuku tokom svog hitno zakazanog dešavanja u deset sati ujutro po lokalnom vremenu,

Haley će ohrabriti svog suparnika, bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, da “zaradi podršku” birača koji su podržali nju. WSJ  je prvi javio o njenom odustajanju ali je više medija, među kojima CNN, Fox News i New York Times, kasnije to potvrdilo.

Haley neće odmah objaviti podršku u srijedu, kažu izvori bliski njoj. Ona će ohrabriti Donalda Trumpa, koji je blizu toga da ima delegate potrebne za pobjedu u nominaciji Republikanske stranke da zaradi podršku republikanskih i nezavisnih birača koji su je podržali.

Očekuje se da će naglasiti da će se nastaviti zalagati za konzervativnu unutrašnju i vanjsku politiku koju podržava, i upozoriti na neke od opasnosti, poput izolacionizma i nedostatka fiskalne discipline, za koje vidi da dolaze iz Washingtona.

Najava dolazi nakon glasanja u “super utorku” u kome je Trump pobijedio u svim državama osim jedne nad Haley, koja je osvojila Vermont. Pored predizbora u Washingtonu, Haley je pobijedila u samo dvije savezne države, a njen put do republikanske nominacije izgleda zatvoren osim nekog drugog razloga zbog koga Trump ne bi dobio nominaciju.