Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nikolić bijesan zbog istrage u fondaciji njegove supruge

nikolic tomislav tribine

I dalje aktuelni predsjednik Srbije Tomislav Nikolić bukvalno je pobijesnio kada je saznao da su dva inspektora iznenada prije 10 dana ušla u Fondaciju “Dragica Nikolić” i počeli da češljaju papire.

Predsjednika Srbije je “dodatno” uznemirilo kada se informacija o interesovanju policije pojavila prije tri dana u “Blicu“.

Kako je češljanje policajaca počelo u prošli petak, svoju ljutnju je Tomislav Nikolić demonstrirao nepojavljivanjem u prostorijama SNS na proslavi pobjede Aleksandra Vučića u prvom krugu. Svoj izostanak je pravdao “iznenadnom kijavicom”. Ipak, pravu buru je izazvalo objavljivanje informacije o posjeti dva inspektora Fondaciji.

Kako piše “Blic” dva inspektora su po prijavi izvođača radova za poslove koje finansira fondacija došli da obave predistražni postupak. Tamo su zatekli dvije radnice, koje su vidno iznenađene morale da tražene papire daju na uvid.

Zbog ove nenajavljene posjete i češljanja poslovanja fondacije prve dame Srbije, zaustavljena su plaćanja za sve ugovorene priloge, uključujući i onaj koji se odnosi na plaćanje opreme za kragujevačku bolnicu.

Izvor “Blic” tvrdi da je dio novca iz fondacije nezakonito trošen.

– Riječ je o tome da su firme koje su obavljale radove na izgradnji ili sanaciji nekih objekata dobijale više novca nego što radovi iznose. Primjera radi, ako je adaptacija porodilišta bila 100.000 dinara, na račun firme je iz fondacije isplaćeno 140.000. Tih 40.000 su izvođači, koji su uglavnom bili bliski ljudima iz kabineta predsjednika Nikolića, morali da vrate. Inspektori treba da utvrde ko je sve bio upleten u to i gdje je taj novac završavao. Za sada se sumnja da je 500.000 eura umjesto na gradilištima završilo u nečijim džepovima, a istraga će utvrditi šta se sve dešavalo sa novcem iz Fondacije – piše “Blic”.