Globus

Nikolić: Nema Srbina koji ne bi ratovao ako bi zatrebalo

25/01/2017

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić smatra da ne zna postoji li ijedan Srbin koji ne bi išao da ratuje za svoju zemlju, ponavljajući svoje izjave koje je prije desetak dana uputio kosovskim Albancima.

“Ne znam da li postoji neki Srbin koji ne bi išao u rat ako bi to bilo potrebno. Rekao sam i prije toga, onaj ko bi da ratuje, dabogda mu se ratovalo u glavi. Ali onaj ko ne misli da ratuje za svoju zemlju, taj ne može da živi ni u Belgiji, ni u Francuskoj, ni u Njemačkoj, pa ni u Srbiji”, rekao je Nikolić na pitanje novinara u Bruxellesu da komentira svoju izjavu od prije nekoliko dana da je spreman ići u rat.

On je, zajedno s premijerom Aleksandrom Vučićem, sudjelovao u dijalogu Srbija – Kosovo koji je održan uz posredovanje visoke predstavnice EU-a za vanjsku i sigurnosnu politku Federice Mogherini.

Na upit o njegovoj spremnosti da pošalje vojsku na Kosovo, Nikolić je objasnio kako nije rekao da će poslati vojsku ako bude incidenata, nego ako na Kosovu počnu ubijati Srbe.

“Velika je razlika između incidenata i ubijanja”, rekao je Nikolić.

Nikolić: Velika prevara u Bruxellesu

Nikolić je rekao da Srbija ima razloge sumnjati da se u Bruxellesu vodio dijalog na platformi statusne neutralnosti Kosova. Optužio je kosovske Albance da imaju sve više zahtjeva, a da sve manje ispunjavaju od onoga što se dogovori u dijalogu.

Posebno je zamjerio zbog “velike prevare”, koja se sastoji u tome što Kosovo traži članstvo u nekim međunarodnim organizacijama, a da za to ne traži odobrenje ni EU-a i Srbije.

“Postavlja se pitanje o čemu mi onda ovdje razgovoramo ako im se dopušta da se ponašaju kao nezavisna država”, kaže Nikolić.

Rekao je da je u razgovoru s Mogherini bilo riječi i o vozu, ukrašenim srpskim simbolima s natpisima Kosovo je Srbija na 21 jeziku, koji je krenuo iz Beograda prema Mitrovici i koji se vratio natrag, a da nije ni ušao na teritorij Kosova. To je dovelo do eskalacije napetosti i prijetnji.

Kosovska strana je to ocijenila provokacijom, a Srbija pak provokacijom smatra upućivanje specijalnih policijskih snaga na sjever Kosova kako bi se spriječio ulazak toga voza.

“Taj voz je bio simbol da je Kosovo deo Srbije. Albanci imaju na hiljade simbola da su nezavisna država ili da su u sastavu ‘velike Albanije’, pa ih niko ne proziva”, kaže Nikolić.

Thaci: Priznajte Kosovo

Predsjednik Kosova Hashim Thaci odgovorio je kako je došlo vrijeme da se otvori posljednje poglavlje u dijalogu Beograda i Prištine, a kao najbolje moguće rješenje navodi da Srbija prizna nezavisnost Kosova.

“To bi bilo okončanje ovog važnog procesa dijaloga, koji je počeo kao tehnički. Sada ulazimo u napredniju fazu političkog dijaloga, koja će konačno dovesti do priznanja Kosova od Srbije”, rekao je Thaci.

Komentirajući Nikolićeve izjave o ratu, rekao je kako “isti ljudi koji su vladali ‘90-ih godina i dalje vode Srbiju, a provokacije Srbije prema Kosovu su dio starog scenarija”.

Po njemu, prijetnje ratom su “najbolji dokaz o postojanju tog scenarija u Srbiji, koji za cilj ima aneksiju, a potom i odvajanje jednog dijela Kosova“.

“Srbija je spremna da žrtvuje i viktimizira srpske građane na Kosovu radi svojih političkih i vojnih ciljeva, kako je to radila u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini“, kazao je Thaci, te zaključio kako se “riječ ‘rat’ treba izuzeti iz nacionalističkog rječnika u Srbiji”.

“Srbija je postala adresa sa koje se prijeti miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Ako Srbija poziva na rat, Kosovo poziva na mir. Ako Srbija poziva na teritorijalne podjele, Kosovo poziva na integraciju u EU i u NATO”, zaključio je kosovski predsjednik, piše Aljazeera.

Komentari