Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

da pijemo dezinficijens???

Nipošto ovo ne pokušavajte kući: Doktorica nije mogla vjerovati šta Trump priča?!

trump-birx (1)

Mnogi stručnjaci su odmah nakon brifinga američkog predsjednika upozorili da su ovakve izjave američkog predsjednika opasne

Američki predsjednik Donald Trump tokom svog obraćanja u Bijeloj kući, pred novinarima je govorio o mogućim metodama za liječenje korona virusa. Mnogi medicinski stručnjaci nakon Trumpovog obraćanja bili su u nevjerici, a među njima očito i doktorica Deborah Birx, Koordinatorica odgovora na COVID -19 u Bijeloj kući, koja je sjedila sa strane u istoj prostoriji u kojoj je predsjednik Trump govorio.

“Pretpostavimo da napadnemo tijelo velikom količinom, bilo da se radi o UV zracima ili samo vrlo snažnim svjetlom. Mislim da su rekli da to nije provjereno, ali da će biti testirano. Pretpostavimo da ste unijeli svjetlo u tijelo, što možete uraditi ili kroz kožu ili na neki drugi način, zvuči zanimljivo. A, tu je i dezinficijens koji ga u minutu ubije, u samo jednoj minuti, postoji li neki način da to uradimo nekim ubrizgavanjem unutra, skoro kao čišćenje. Kao što vidite ulazi u pluća i u plućima obavlja veliki posao, pa bi bilo zanimljivo i to provjeriti. Moraćete koristiti medicinske stručnjake za to, ali meni zvuči zanimljivo, tako ćemo bolje znati. Ali čitav koncept svjetlosti, način na koji ubija virus u samo jednoj minuti prilično je moćan”, kazao je Trump.

Mnogi stručnjaci su odmah nakon brifinga američkog predsjednika upozorili da su ovakve izjave američkog predsjednika opasne, mogle bi dovesti do širenja dezinformacija, te napominju da bi samo udisanje ovakvih sredstava moglo dovesti do bolesti, ali i smrti.

Doktorica Brix, svo vrijeme sjedila je sa strane i posmatrala Trumpa dok iznosi svoje zamisli. Pogledajte kako je u tim trenucima izgledala…

Na upit novinara da komentira lavinu kritika i ismijavanja koje je izazvao tim tvrdnjama, Trump je danas u Bijeloj kući kazao da je sinoć samo bio sarkastičan.

“Sarkastično sam postavio pitanje novinarima poput vas, samo da vidim šta bi bilo. Postavljao sam vrlo sarkastično pitanje novinarima u sobi o ubrizgavanju dezinfekcijskih sredstava”, kazao je Trump i dodao da ta sredstva ubijaju virus i da bi stvari bile bolje kada bi se virus ubio.

Iz kompanije “Reckitt Banckiser” upozorili su danas javnost da se dezinfekcijska sredstva ni u kom slučaju i ni pod kojim okolnostima ne smiju piti, niti ubrizgavati u organizam.

BBC javlja da je jedan od vodećih proizvođača dezinficijenasa apelirao na građane da te proizvode i higijenska sredstva koriste isključivo po uputstvima koja su odštampana na pakovanjima.

Na konferenciji u Bijeloj kući sinoć su prestavljeni rezultati američkog istraživanja koje je pokazalo da se koronavirus može oslabiti izlaganjem sunčevoj svjetlosti i toplini. Istraživanje je također pokazalo da izbjeljivač može ubiti virus u slini ili respiratornim tekućinama za pet minuta, a izopropilni alkohol još i brže.

Novinari su odmah na konferenciji upozorili da bi takvim izjavama Trump mogao izazvati dodatno širenje dezinformacja u javnosti, a i brojni ljekari i medicinski stručnjaci su opovrgli Trumpove tvrdnje.

Među prvim su se oglasili ljekari Vin Guopta i Kashif Mahmood koji su poručili da je unošenje sredstava za čišćenje u organizam neprihvatljivo i da je to metod kojeg uglavnom koriste ljudi sa suicidalnim namjerama. Poručili su ljudima da ne slušaju Trumpove savjete.

Ekspert iz Ureda za Nauku i tehnologiju pri Ministarstvu za unutrašnju sigurnost SAD-a William Bryan također je saopćio da su Trumpovi prijedlozi neprihvatljivi.