Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

podrška ukrajini

Ništa od “italijanskog Orbana”: Buduća premijerka Italije poslala jasnu poruku Zelenskom

PXL_EXP_260922_95846300
Photo: EXPA/ laPresse/ Roberto Monaldo/EXPA/Pixsell

Podsjećamo, italijanska krajnje desna stranka Braća Italije, koju predvodi Giorgia Meloni, osvojila je 26 posto glasova na netom održanim izborima, a njena desna koalicija ima uvjerljivu većinu u parlamentu, pokazali su konačni rezultati izbora

“Čestitam Giorgiji Meloni i njenoj stranci za pobjedu na izborima. Cijenimo stalnu podršku Italije Ukrajini u borbi protiv ruske agresije. Računamo na plodonosnu saradnju s novom italijanskom vladom”, objavio je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenksi na svom Twitter nalogu.

Vrlo brzo, na njegov tvit odgovorila je italijanska ultradesničarka koja će vrlo vjerovatno postati prva prmeijerka Italije u istoriji te zemlje.

“Dragi Zelenski, znate da možete računati na našu lojalnu podršku za slobodu ukrajinskog naroda. Ostanite jaki i očuvajte svoju vjeru postojanom!”, poručila je Meloni i tako razočarala “putinofile” širom Evrope koji su u pobjedi njene desne koalicije vidjeli još jednog potencijalnog savezanika iz Evropske unije, kakav je trenutno mađarski desničar Viktor Orban.

Meloni je bila jedna od rijetkih italijanskih političkih vođa koja je svesrdno podržala odluku premijera na odlasku Marija Draghija da isporuči oružje Ukrajini, iako je bila u opoziciji tokom njegovog mandata.

Nasuprot tome, njena dva politička saveznika, Liga i Forza Italia, koji su bili u Draghijevoj koaliciji, bili su puno suzdržaniji, što odražava njihove istorijsko bliske veze s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Naglašavajući dubinu tih veza, čelnik stranke Forza Italia Silvio Berlusconi rekao je prošle sedmice da je Putin bio “natjeran” na invaziju Ukrajine.

Podsjećamo, italijanska krajnje desna stranka Braća Italije, koju predvodi Giorgia Meloni, osvojila je 26 posto glasova na netom održanim izborima, a njena desna koalicija ima uvjerljivu većinu u parlamentu, pokazali su konačni rezultati izbora.

Njezin saveznik Matteo Salvini iz Lige je osvojio 8.8 posto glasova, dok je Forza Italia bivšeg premijera Silvija Berlusconija osvojila 8.1 posto glasova u donjem domu parlamenta, objavilo je Ministarstvo unutarnjih poslova.

Desni blok je sveukupno osvojio 43.8 posto glasova, što znači da će u donjem Zastupničkom domu raspolagati s 237 od 400 mjesta, dok će u Senatu imati 115 od 200 mjesta, čime su osvojili uvjerljivu većinu.