Globus

Pada potražnja

Njemačka baca sve više vakcina

07/08/2021

Kod vakcina koje su sada bačene radi se o dozama koje su već bile isporučene centrima za vakcinaciju

Budući da potražnja pada, a rok trajanja je ograničen, sve više njemačkih pokrajina vakcine baca u smeće. Sada se višak namjerava pokloniti siromašnjijim zemljama. Europska unija tu jako kaska za drugima, piše Deutsche Welle.

Od početka pandemije, Bavarska je bacila ukupno 53.000 doza vakcina, od kojih je više od polovice “prijavljeno kao odbačeno” samo u julu. “Porast količine bačenih vakcina tokom ljeta je izravna posljedica pada spremnosti stanovništva na vakcinaciju”, priopćilo je na upit njemačkih stanica javnog servisa WDR i NDR bavarsko Ministarstvo zdravstva.

I u Baden-Württembergu je rok trajanja 4000 doza vakcina  AstraZeneca istekao krajem jula, zbog čega su one “propisno uništene”, kako piše tamošnje Ministarstvo zdravstva.

U Sjevernoj Rajni-Vestfaliji prošli je vikend istekao rok trajanja 350 doza vakcina AstraZenece. I one su „propisno odstranjene”. To je, kažu iz ministarsva, prvi takav slučaj o ovoj saveznoj pokrajini.

Slične su akcije posljednjih sedmica provođene i u drugim njemačkim saveznim zemljama.

Kod vakcina koje su sada bačene radi se o dozama koje su već bile isporučene centrima za vakcinaciju. Nejasno je koliko je doza vakcina bilo odstranjeno kao neupotrebljivo u privatnim medicinskim ordinacijama, jer liječnici to ne moraju nikome prijavljivati.

Pokrajine vakcine koje im ne treba, a još mu nije prošao rok upotrebe, vraća saveznoj vladi. Hamburg u idućim danima želi vratiti 6.000 doza AstraZenece, Saska-Anhalt planira vratiti 22.000 doza, a Donja Saska čak 120.400 doza.

Budući da je trenutno potražnja vakcina znatno manja od ponude, savezno Ministarstvo zdravstva je najavilo da će “tokom augusta” prestati isporučivati pokrajina onu količinu vakcina na koju imaju pravo s obzirom na broj stanovnika. Ubuduće će se pokrajinama isporučiti samo ona količina koju one naruče.

Sada, kada je domaće stanovništvo namireno, Njemačka je najavila da će narednih dana isporučiti 1,3 miliona doza AstraZenece inicijativi COVAX koja distribuira cjepiva siromašnijim zemljama. Savezno ministarstvo je također najavilo da će tokom augusta odustati od daljnjih narudžbi Johnson & Johnson u korist drugih europskih zemalja.

Njemačka je još 7. jula odlučila predati 30 miliona doza vakcina AstraZeneca i Johnson & Johnson trećim zemljama. 80 posto toga je namijenjeno COVAX -u, dok će se 20 posto dati izravno pojedinim zemljama.

Na međunarodnom planu, Europa trenutno donira relativno malo doza vakcina siromašnijim zemljama. Prema internom izvještaju EU -a od 2. augusta, SAD su do sada dale 59,8 miliona doza vakcina u 45 zemalja. U sljedećih nekoliko sedmica slijedi još 20 miliona doza vakcina. Kina je već donirala 24,2 miliona doza u 71 zemlju. Europa je samo 36 zemalja dala 7,9 miliona doza, od čega 3,3 miliona doza putem COVAX -a. Krajem prošle sedmice je povjerenik EU-a za vanjsku politiku Josep Borell kritizirao činjenicu da EU sa svojim do sada oskudnim isporukama u Afriku i Latinsku Ameriku riskira izgubiti utjecaj u tamošnjim zemljama u odnosu na Kinu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.