Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Njemačka će isplatiti obeštećenja za 10 miliona sovjetskih zarobljenika

20/05/2015

Njemačka će simbolično obeštetiti s oko 10 miliona eura “bivše sovjetske ratne zatvorenike” zbog patnji koje su podnijeli za vrijeme Drugog svjetskog rata, doznaje se u srijedu iz jednog parlamentarnog izvora.

On nije precizirao koliko bivših zatvorenika bi moglo obuhvatiti ovo obeštećenje.

– Bivši sovjetski ratni zarobljenici predstavljaju grupu žrtava nacional-socijalizma najveću poslije židovskih žrtava – izjavio je Hans-Ulrich Kruger, pomoćni glasnogovornik socijaldemokratske grupe za budžetska pitanja u Bundestagu.

Članovi budžetske komisije Bundestaga su jednoglasni u tome da je “priznanje da je postupanje sa sovjetskim ratnim zatvorenicma bio zločin nacional-socijalizma opravdano i da treba ponuditi individualno financijsko priznanje u vidu reparacija”.

Prilikom proslave 70. godišnjice od kraja Drugog svjetskog rata, njemački predsjednik Joachim Gauck je odao počast patnjama sovjetskih ratnih zatvorenika.

– Moramo krenuti od principa da je više od 5,3 miliona sovjetskih ratnih zatvorenika, što je više od polovine, izgubilo život – kazao je šef njemačke države.

Smrt ovih miliona vojnika u njemačkim logorima bio je “jedan od najvećih ratnih zločina tog rata”, ocijenio je on.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.