Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

od ponoći

Njemačka pooštrava graničnu kontrolu s Češkom i dijelom Austrije

njemacka

Nova ograničenja koja su stupila na snagu u ponoć

Njemačka je u nedjelju uvela pooštrenu graničnu kontrolu na granicama s Češkom i austrijskom pokrajinom Tirol u pokušaju da zaustavi širenje zaraznijih sojova koronavirusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

Nova ograničenja koja su stupila na snagu u ponoć, ograničavaju ulazak s tih područja za njemačke državljane i druge stanovnike, vozače kamiona, osoblje transporta i zdravstvene službe i nekoliko drugih, koji se moraju registrovati putem interneta i pokazati negativan test na koronavirus.

Ministar unutrašnjih poslova Njemačke Horst Seehofer rekao je da bi nove provjere mogle dovesti do gužvi na granici.

Stope zaraze u Njemačkoj kontinuirano padaju posljednjih sedmica, ali službenici su zabrinuti zbog mogućeg utjecaja novog soja virusa koji je otkriven u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi. Obje varijante su zabilježene u Njemačkoj, ali čini se da do sada čine samo mali dio slučajeva.

Značajan broj slučajeva otkriven je u Tirolu, čiji su stanovnici od petka morali pokazati negativan test na koronavirus da bi putovali u ostatak Austrije. Širenje britanske varijante izazvalo je potpuno zaustavljanje nekih čeških okruga na granici s Njemačkom i Poljskom.

Kancelarka Angela Merkel i 16 njemačkih guvernera dogovorili su u srijedu da se većina ograničenja produži do 7. marta, iako se škole i frizerski saloni mogu otvoriti i prije.

“Nažalost, ove godine u Njemačkoj ne može biti uskršnjih odmora”, kazao je premijer Saksonije Michael Kretschmer koji smatra da bi prevelika mobilnost zbog praznika u aprilu bila loša.

“Uništili bismo sve što smo postigli od sredine decembra”, izjavio je Kretschmer.

Prema njegovim riječima, hoteli i restorani u Saksoniji, koja je teško pogođena tokom jeseni i zime, morat će ostati zatvoreni preko Uskrsa, a ponovno otvaranje pozorišta i opera morat će pričekati do Uskrsa.