Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

berlin

Njemačka donira AstraZeneca vakcine državama s niskim prihodima

Donirano je oko 1,3 miliona doza vakcine AstraZeneca protiv koronavirusa koja se pokazala kao nepopularna na njemačkom tržištu

Njemačka je donirala oko 1,3 miliona doza vakcina protiv koronavirusa AstraZeneca državama s niskim prihodima, objavila je Vlada u ponedjeljak, javlja Anadolu Agency (AA).

Zamjenica portparola Vlade Njemačke Ulrike Demmer na konferenciji za novinare u Berlinu rekla je da su, u sklopu predanosti UN-ovom mehanizmu COVAX, vlasti počele isporučivati ​​višak vakcina protiv COVID-19, uključujući AstraZenecu, koja se do sada pokazala kao nepopularna na njemačkom tržištu.

Rekla je da je prvih 1,3 miliona doza AstraZeneca isporučeno u Sudan (357.600 doza), Etiopiju (271.200 doza), Avganistan (213.600 doza), Tadžikistan (100.800 doza) i Uzbekistan (355.200 doza).

Najbogatija zemlja Evropske unije do sada je kupila oko 17,5 miliona doza vakcina protiv koronavirusa AstraZeneca, ali su one postale nepopularne među stanovništvom, iako su je i njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier i kancelarka Angela Merkel lično odabrali u nadi da će povećati povjerenje javnosti.

Kako je objavio javni RTV servis WDR nedavno je Njemačka imala oko pet miliona neiskorištenih doza AstraZenece, dok su vlasti uništile desetine hiljada doza kojima je istekao rok trajanja.

Demmer je rekla da je Berlin obećao donirati najmanje 30 miliona doza vakcina protiv koronavirusa najnerazvijenijim državama s niskim prihodima do kraja 2021. godine, a isporuke će se nastaviti u idućim sedmicama.

Prema odluci Vlade iz jula, Njemačka će u početku donirati vakcine AstraZeneca i Johnson & Johnson mehanizmu COVAX.

Njemačka je do sada primila gotovo 78 miliona doza vakcina BioNTech-Pfizer, 17,5 miliona doza AstraZenece, 12,3 miliona doza Moderne i 4 miliona doza vakcina Johnsona & Johnson.

Većina Njemaca birala je BioNTech-Pfizer vakcine zbog njihove efikasnosti protiv novih varijanti, dok je AstraZeneca postala nepopularna radi zabrinutosti zbog nuspojava.

U aprilu je Evropska agencija za lijekove (EMA) potvrdila moguću vezu između vakcina AstraZeneca i izuzetno rijetkih slučajeva pojave neobičnih krvnih ugrušaka. EMA je potvrdila svoju preporuku o nastavku korištenja ovih vakcina navodeći da su “koristi vakcine u sprečavanju COVID-19 veće od rizika od nuspojava”.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučila je vakcine AstraZeneca, naglašavajući da su “vakcine bezbjedne i efikasne” u zaštiti ljudi od izuzetno ozbiljnih oblika COVID-19, uključujući hospitalizaciju, tešku bolest i smrt.