OBAVEZNO ZA STARIJE OD 50

Njemačka donosi važnu odluku u vezi s koronavirusom?

njemacka.covid

Bundestag bi ove sedmice trebao odlučiti o obavezi vakcinisanja, a prijedlog zakona koji bi sve starije od 50 obavezao na vakcinisanje mogao bi imati podršku većine zastupnika

Njemačka odustaje od uvođenja obaveze vakcinisanja protiv koronavirusa za sve punoljetne građane, a umjesto toga trebala bi biti uvedena obaveza za starije od 50, priopćeno je u ponedjeljak.

„Mi za sada odustajemo od inicijative za uvođenje opće obaveze vakcinisanja za sve starije od 18 godina. Umjesto toga bi od jeseni trebala vrijediti obaveza vakcinisanja za starije od 50 godina“, priopćila je grupa zastupnika okupljenih oko socijaldemokratske političarke Heike Baehrens koja se zalagala za zakonsku obavezu vakcinisanja.

U prijedlogu, koji je predstavljen nakon što je postalo očito da zakon o obavezi vakcnisanja za sve punoljetne građane ne bi imao većinu u Bundestagu, otvorena je mogućnost da parlament početkom septembra u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije ipak glasa o obavezi vakcinisanja za sve punoljetne građane.

Bundestag bi ove sedmice trebao odlučiti o obavezi vakcinisanja, a prijedlog zakona koji bi sve starije od 50 obavezao na vakcnisanje mogao bi imati podršku većine zastupnika.

Općoj obavezi se unutar koalicije socijaldemokratsko-zeleno-liberalne vlade prije svega protivili su se zastupnici Liberalno-demokratske stranke.

Sama vlada, zbog neslaganja među koalicijskim strankama, nije u Bundestagu predstavila vlastiti prijedlog nego su prijedlog zakona u raspravu uveli zastupnici nevezani uz stranačku stegu.

Novi zakon previđa i uvođenje središnjeg registra vakcinisanih, što se smatra ustupkom demokršćanskoj Uniji CDU/CSU.

U Njemačkoj je stopa procijepljenosti 76 posto i u usporedbi s ostalim članicama Evropske unije relativno je niska.