ostaju na snazi do 16. februara

Njemačka ide u strogi “lockdown”, ovo su nove mjere koje su uveli

Razlog za jučerašnji vanredni sastanak s premijerima saveznih pokrajini i uvođenje novih mjera je pojava novog soja koronavirusa koji se širi mnogo brže od do sada poznatog oblika

Njemačka kancelarka Angela Merkel i premijeri saveznih pokrajina dogovorili su jučer produženje aktuelnih mjera zatvaranja do sredine februara i uvođenje nekih novih poput obaveznog nošenja medicinskih zaštitnih maski u trgovinama i javnom prijevozu.

“Broj novozaraženih je u laganom padu. Odricanja građana su počela donositi rezultate”, objasnila je Merkel, ali i navela kako se usprkos tome mjere zatvaranja moraju produljiti do sredine veljače.

Razlog za jučerašnji vanredni sastanak s premijerima saveznih pokrajini i uvođenje novih mjera je pojava novog soja koronavirusa koji se širi mnogo brže od do sada poznatog oblika.

“Sve mjere koje su i sada na snazi ostaju na snazi do 14. februara”, rekla je Merkel. Ona je navela da je i dalje najvažnija mjera smanjenje osobnih kontakata na najmanju moguću mjeru.

Na sastanku je postignut i dogovor o tomu da se utječe na poslodavce da omoguće rad od kuće gdje god je to moguće. Tamo gdje rad od kuće nije moguć od poslodavaca će se tražiti da dozvole fleksibilni početak radnog vremena kako bi se izbjegle gužve u javnom prijevozu.

Ministarstvo rada je dobilo naputak da u najkraćem mogućem roku sastavi odredbu koja bi regulirala lakši rad od kuće i koja bi na snazi bila do 15. marta.

“Što se tiče broja osoba koji rade od kuće, on je mnogo manji nego na proljeće što se mora promijeniti. Poslodavci moraju omogućiti rad od kuće gdje god je to moguće”, rekla je njemačka kancelarka.

Nova pravila

– Ljudi u prodavnicama i u javnom prevozu moraće da nose visokokvalitetne medicinske maske kao što su one tipa FFP2.

– Poslodavci moraju, gdje god je moguće, da omoguće svojim zaposlenima da rade od kuće – i to do 15. marta.

Pravila koja su do sada bila na snazi

– Sve prodavnice i servisi koji nisu od esencijalnog značaja su zatvoreni.

– Obdaništa su zatvorena, ali roditelji mogu da uzmu plaćeni odmor kako vi se brinuli za svoju djecu.

– Poslodavci se podstiču da dozvole zaposlenima da rade od kuće.

– Zabranjeno je konzumiranje alkohola na javnom mjestu.

– Vjerski događaji u crkvama, sinagogama i džamijama mogu se održavati uz pridržavanje higijenskih pravila, ali zajedničko pjevanje nije dozvoljeno.

– Privatni kontakti na privatnim su ograničeni na samo još jednu osobu koja ne živi u domaćinstvu.

– Škole su uglavnom zatvorene, a učenici nastavu pohađaju „na daljinu”, prenosi N1.