Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

preventiva

Njemačka je upravo donijela odluku da obustavi vakcinisanje AstraZenecom

Federalno ministarstvo zdravstva objavilo je to u danas i pozvalo se na trenutnu preporuku Instituta Paul Ehrlich

Njemačka danas donijela odluku da preventivno obustavlja cijepljenje protiv korone vakcinama proizvođača AstraZeneca, objavili su upravo njemački mediji.

Federalno ministarstvo zdravstva objavilo je to u danas i pozvalo se na trenutnu preporuku Instituta Paul Ehrlich o potrebnim daljnjim provjerama vakcina ovog proizvođača.

Prije su postojali izvještaji o trombozi cerebralnih vena povezanih s vakcinisanjem. Institut Paul Ehrlich stoga smatra potrebnim daljnje provjere, piše Bild.

Danska, Norveška i Island su obustavili cijepljenje zbog problema sa zgrušavanjem krvi, a Austrija je prošle sedmice prestala koristiti određenu seriju cjepiva AstraZenece dok je istraživala smrtni slučaj uzrokovan zgrušavanjem.

Itlijanska agencija za lijekove (AIFA) u četvrtak je zabranila upotrebu jedne serije AstraZenecinog cjepiva, baš kao i Rumunija.

Izvori su Reutersu rekli da je ta odluka donesena nakon smrti dvojice muškaraca na Siciliji.

I Irska je u nedjelju iz predostrožnosti privremeno obustavila cijepljenje AstraZeneceom, pozivajući se na izvještaje Norveške agencije za lijekove o slučajevima zgrušavanja krvi koje se pojavilo kod nekolicine primatelja cjepiva.

To su učinile Bugarska, Estonija, Litvanija, Luksemburg, Latvija.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) također pregledava izvještaje vezana uz sigurnost cjepiva AstraZeneca. Do sada nije bilo dokaza da postoji veza između cjepiva i zdravstvenih oštećenja, naglasio je glasnogovornik WHO-a Christian Lindmeier u izjavi:

“Važno je da se kampanje cijepljenja nastave kako bi se spasili životi”, poručio je.