Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odobrio kancelar

Njemačka konačno popustila, Ukrajincima šalje veću količinu oružja

stinger

Ovo predstavlja promjenu politike nakon što je Njemačka bila kritikovana zbog odbijanja da pošalje naoružanje Kijevu, za razliku od ostalih zapadnih saveznika

Njemačka će isporučiti Ukrajini 1.000 komada protivtenkovskog oružja i 500 protivavionskih projektila Stinger.

Ovo predstavlja promjenu politike nakon što je Njemačka bila kritikovana zbog odbijanja da pošalje naoružanje Kijevu, za razliku od ostalih zapadnih saveznika.

“Odobrenje je potvrdio kancelar”, rekao je portparol Ministarstva odbrane. Ručni raketni bacači dolaze iz zaliha njemačke vojske.

Njemačka dugo godina vodi politiku prema kojoj ne izvozi oružje u ratne zone, a ovakav stav djelimično je ukorijenjen u istoriji njemačke države u 20. vijeku i naknadnom pacifizmu.

Države koje žele da proslijede dalje izvezeno njemačko naoružanje moraju prije toga da dobiju odobrenje od Berlina.

Berlin također još mora odlučiti o zahtjevu Estonije, koja želi Ukrajini predati stare istočnonjemačke haubice. Finska je kupila haubice 1990-ih nakon pada Berlinskog zida i kasnije ih prodala Estoniji.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko je krajem januara njemačku ponudu da dostave 5.000 vojnih kaciga Ukrajini kako bi joj pomogle u mogućoj ruskoj invaziji odbacio kao „šalu”.

Berlin je Kijevu također predao poljsku bolnicu.