Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

odobren nacrt

Njemačka mijenja pravila izdavanja pasoša, ličnih karata i boravišnih dozvola

njemačka izdavanje pasoša
njemacka pasos dokumenti
FOTO: Davor Puklavec/PIXSELL

Naime, podnositelji zahtjeva za izdavanje pasoša, lične karte ili boravišne dozvole sada moraju dva puta odlaziti u općinski ured Njemačke

Njemačka savezna vlada odobrila je nacrt zakona Ministarstva unutarnjih poslova za modernizaciju sistema pasoša i ličnih karata.

Plan je da identifikacijski sistemi postanu moderniji s više digitalizacije, a čime se želi rasteretiti administrativno osoblje.

Kako je saopćeno iz Saveznog ministarstva unutarnjih poslova Njemačke, planiranim zakonom u budućnosti se stvara osnova da se pasoš, lična karta i elektronska boravišna dozvole više ne moraju podizati u općinskom uredu već će se direktno dostaviti podnositelju zahtjeva.

Naime, podnositelji zahtjeva za izdavanje pasoša, lične karte ili boravišne dozvole sada moraju dva puta odlaziti u općinski ured. Prvi put kad podnose zahtjev za ličnim dokumentom, a drugi put kada ga preuzimaju. Kad stupi na snagu novi nacrt zakona, u općinski ured morat će odlaziti samo jednom, odnosno kad podnose zahtjev.

Međutim, prije nego što se to dogodi, Savezno vijeće mora odobriti odgovarajuće uredbe. To se može očekivati ​​najranije na jesen, i zato što zbog visokih sigurnosnih standarda još nije konačno razjašnjena vrsta isporuke.

Njemački pasoš / FOTO: Pixsell

– Želimo digitalnu državu o kojoj se dosljedno razmišlja iz perspektive građana, rekla je ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser (SPD).

Nacrtom je predviđeno i da se poboljša komunikacija između ureda kako bi, ako se preselite, nadležno tijelo u novom mjestu prebivališta moglo bez odgode pristupiti prethodno pohranjenim podacima.

Uz to, minimalna dob za korištenje online lične iskaznice smanjit će se sa 16 na 13 godina. Sigurnosnim tijelima se želi olakšati rad na način da se nadležni uredi obavežu da sigurnosnim tijelima omoguće uvid u fotografiju koja se koristi za ličnu iskaznicu i izvan radnog vremena.

Pasoši za djecu

Još jedna novost je ukidanje dječijeg pasoša koji važi godinu dana. Od početka 2024. roditelji bi trebali moći podnijeti zahtjev samo za izdavanje pasoša za svoju djecu koji je kao i za punoljetne.

Kako bi se spriječilo zlostavljanje djece od strane državljana Njemačke u inostranstvu, prema nacrtu bi ubuduće trebalo biti moguće ne izdati pasoš ljudima ili povući njihov pasoš ako “određene činjenice opravdavaju pretpostavku da će podnositelj zahtjeva za izdavanje pasoša počiniti seksualne delikte u inostranstvu”, stoji u nacrtu zakona Ministarstva unutarnjih poslova.