Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Njemačka ministarstva na udaru velikog hakerskog napada

01/03/2018

Njemačke vlasti su otkrile kako su na udaru velikog informatičkog napada koji i dalje traje na nekoliko ministarstva u toj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministar unutrašnjih poslova Njemačke Thomas de Maiziere istakao je kako se radi o “tehnički ambicioznom napadu koji je dugo pripreman.”

“Taj ozbiljan događaj potvrđuje ono što već znamo. Razni faktori iz različitih razloga prijete informatičkoj sigurnosti države”, kazao je de Maiziere.

Njemačka vlada je navela da je hakerski napad “pod kontrolom i da je izoliran.”

Mediji u Njemačkoj u srijedu su prvi put otkrili javnosti da su ruski hakeri uspjeli ući u mrežu podataka dvaju njemačkih ministarstava.

Kako je navela njemačka novinska agencija DPA, pozivajući se na izvore bliske obavještajnim službama, ruska grupa “ATP28”, poznata i pod imenima “Fancy Bears” i “Tsar Team”, je tokom dužeg perioda hakirala sisteme njemačkog Ministarstva odbrane i Ministarstva vanjskih poslova.

Navodi se da je hakiranje trajalo najmanje godinu dana, prilikom čega su uspjeli doći do određenih podataka, ne precizirajući o kakvim je podacima riječ, i koliko su bitni.

Ukoliko se ova informacija potvrdi, bit će to najveći hakerski napad s kojim se Njemačka suočila do sada.

Njemačke vlasti su i prošle godine strahovale od hakerskih napada koji bi mogli utjecati na parlamentarne izbore, održane 24. septembra.

Obavještajne službe Njemačke su više puta optuživale ruske tajne službe da vode međunarodne kampanje informatičkih napada radi špijuniranja i sabotaže, prije svega 2015. godine protiv Bundestaga.

Moskva je negirala da su ruske tajne službe vodile bilo kakvu kampanju informatičkih napada na njemačke institucije.

Nekoliko predizbornih kampanja se našlo na udaru informatičkih napada, koji su se pripisivali grupi “Fancy Bears”, uključujući napad na demokratsku stranku Hillary Clinton u novembru 2016. godine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.