Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministrica vanjskih poslova

Njemačka ministrica Baerbock: Ne želimo rat u Evropi

Annalena Baerbock – Fabian Sommer AGENCIJA DPA – PIXSELL

Ne možemo zaviriti u Putinovu glavu, ali smo spremni za svaki scenarij, poručila je ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock odgovarajući na pitanje o planovima ruskog predsjednika Vladimira Putina

Ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock izjavila je u srijedu kako mir i sloboda nemaju cijenu te kako ne žele rat u Evropi, javlja Anadolu Agency (AA).

Baerbock je, nakon susreta s francuskim kolegom ministrom Jeanom Yvesom Le Drianom u Berlinu, govorila na konferenciji za novinare osvrnuvši se na rusko-ukrajinsku krizu.

“Ne želimo rat u Evropi”, kazala je Baerbock, govoreći o rastućoj napetosti između Ukrajine i Rusije.

Na pitanje o planovima ruskog predsjednika Vladimira Putina, Baerbock je odgovorila: “Ne možemo zaviriti u Putinovu glavu, ali smo spremni za svaki scenarij”.

Napominjući da je obustavljen proces certificiranja plinovoda Sjeverni tok 2, koji će prenositi ruski plin u Njemačku, Baerbock je dodala: “Moj stav o ovome je jasan. O sankcijama Rusiji odlučeno je brzo i kolektivno. No, ovo je tek prva faza, u bilo kojem trenutku bi se mogli najaviti i drugi teži paketi sankcija”.

Podvukla je da “mir i sloboda u Evropi nemaju cijenu”.

Optužujući Putina da laže o eskalaciji krize s Ukrajinom, Baerbock je poručila: “Ako ste prije sedam dana rekli ‘A’, a sada radite suprotno, to znači da niste rekli istinu ili ste lagali”.

Baerbock je izjavila da je sporazume iz Minska jednostrano prekršio predsjednik Rusije.

Francuski ministar Le Drian naglasio je da je Putin prekršio međunarodno pravo te kako se ne pridržava potpisa.

Upitan koliko daleko Rusija može ići, francuski ministar je odgovorio: “Sve je moguće, čak i najgore”.