Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Njemačka ministrica odbrane: Borba protiv ISIS-a je u interesu svih nas

topelement

Njemačka ministrica odbrane Ursula von der Leyen pozvala međunarodnu zajednicu na ubrzanu borbu protiv terorističke organizacije ISIS i poručila da se sirijskom narodu mora dati jasan signal odlučnosti u borbi protiv tamošnjih terorista.

“Moramo poslati jasan signal sirijskom narodu da smo odlučni u borbi protiv ISIS-a. To će ujedno biti i jasna poruka teroristima i tako će se znatno osnažiti i politički proces započet s ciljem rješavanja sirijske krize”, izjavila je ministrica Leyen na današnjoj konferenciji za novinare u Berlinu.

Njemačka ministrica je kazala da teroriste ISIS-a treba spriječiti da devastiraju teritorije sa kojih se povlače zbog vojnih operacija, ali također da se moraju “isušiti” i svi izvori finansiranja te organizacije.

“Borba protiv ISIS-a je interes svih nas”, poručila je Leyen.

Ukazujući da je opozicija u Siriji podijeljena i nehomogena, Leyen je kazala da je od izuzetne važnosti da se u okviru političkog procesa započetog u Beču postigne prekid vatre među svim sirijskim grupama čiji je zajednički neprijatelje ISIS.

Leyen je ovom prilikom jasno poručila da ni u kom slučaju neće biti uspostavljena saradnja sa sirijskim snagama pod komandom sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Njemačka vlada je na ovosedmičnoj sjednici usvojila nacrt odluke o slanju vojnih elemenata u Siriju radi podrške koalicijskim snagama u borbi protiv ISIS-a. O ovoj odluci će se sutra izjasniti i njemački parlament.

Odlukom se predviđa slanje šest njemačkih izviđačkih aviona Tornado, fregate koja će štititi francuski nosač Charles de Gaulle i jedan vojni avion za transport goriva. U jednogodišnjoj misiji će biti angažirano 1.200 vojnika, ali odluku prethodno treba odobriti parlament.