Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Christine Lambrecht

Njemačka ministrica odbrane dala ostavku zbog rata u Ukrajini

Njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht stigla je u posjet Bosni i Hercegovini
04.05.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Njemacka ministrica odbrane Christina Lambrecht stigla je u sluzbenu posjetu BiH, te se sastala sa ministrom odbrane BiH Sifetom Podzicem. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Prema agenciji DPA, ministrica je u izjavi rekla da je zatražila od kancelara Olafa Scholza (SPD) da je razriješi s ove dužnosti

Njemačka ministrica odbrane Christine Lambrecht dala je ostavku nakon niza kritika koje su stigle na račun njemačkog odgovora na rusko-ukrajinski rat.

Prema agenciji DPA, ministrica je u izjavi rekla da je zatražila od kancelara Olafa Scholza (SPD) da je razriješi s ove dužnosti. Stranačka veteranka Lambrecht nije se snašla na ovoj poziciji, te su mediji mjesecima najavljivali njenu ostavku. Iza sebe je ostavila niz gafova, od kojih je zadnji njena sporna novogodišnja čestitka.

U njoj je rekla da je zbog sukoba u Ukrajini imala “puno posebnih iskustava” i da joj je rat pružio priliku za “mnoge susrete s velikim i zanimljivim ljudima”. Njemački dnevni list Tagesspiegel napisao je oštar komentar s naslovom “Lambrecht više ne može biti ministrica” u kojem je navedeno da je tokom svog obraćanja političarka prikazala rat kao “uzbudljivo profesionalno iskustvo”.

Na njen govor se osvrnuo i Bild te napisao da je njena poruka posramila Njemačku. Spiegel je naveo kako je ovo obraćanje, ako se gleda kontekst rata u Ukrajini, bilo “neprikladno i neugodno”.

Šta je napisala Lambrecht?

Lambrecht je ovako objasnila svoj odlazak: “Mjeseci medijske usredotočenosti na moju osobu teško dopuštaju činjenično izvještavanje i raspravu o vojnicima, Bundeswehru i odlukama sigurnosne politike u interesu građana Njemačke.”

U saopćenju koje Lambrecht potpisuje stoji i da u prvom planu mora biti vrijedan rad vojnih osoba i vojnika te brojni motivirani ljudi u poslovnom području. “Stoga sam odlučio staviti svoje mjesto na raspolaganje”, zaključila je njemačka ministrica obrane.

Kritike na račun Njemačke

Na Zapadu se, podsjetimo, od početka rata gomilaju kritike na račun Njemačke zbog nedovoljne vojne podrške Ukrajini. Posljednja serija kriitka odnosi se na njemačko oklijevanje da Ukrajini pošalje tenkove tipa Leopard 2.

Iako je Njemačka pojačala vojnu pomoć Ukrajini, pri čemu je obećala poslati haubice, samohodne protuzračne topove tipa Gepard i sustave protuzračne obrane, kritičari kažu da to nije dovoljno za zemlju takve ekonomske snage.