Njemačka najavila gradnju novih 100 hiljada socijalnih stanova

zgrada

Njemačka vlada donijela je akcioni plan kojim želi građanima omogućiti lakši pristup stanovima s umjerenom stanarinom, a njemačka kancelarka Angela Merkel stanovanje po pristupačnim cijenama proglasila je jednim od najvažnijih ciljeva njezine vlade.

– Želimo uložiti velike napore kako bismo postigli naš cilj, a to je više stanova na njemačkom tržištu nekretnina. To je jedno od najvažnijih socijalnih pitanja, rekla je Merkel nakon susreta na vrhu predstavnika politike i gospodarstva u kancelarskom uredu na temu stanogradnje u Njemačkoj.

Kao jedan od rezultata sastanka na vrhu Merkel je najavila i gradnju dodatnih 100.000 socijalnih stanova u Njemačkoj. Ministar financija Olaf Scholz najavio je i lakše financiranje socijalne stanogradnje, što je nadležnost saveznih država, kroz sredstva iz saveznog budžeta.

– Ono što nam je u Njemačkoj potrebno je više stanova koje je moguće i platiti. Stanarine od 10 eura po kvadratu (bez režija) građane dovode na rub financijske izdržljivosti, rekao je Scholz.

Ministar unutarnjih poslova i stanogradnje Horst Seehofer rekao je da je današnji sastanak odaslao važnu poruku koja glasi – veća ponuda, manje cijene.