Globus

Njemačka najutjecajnija država u Evropi, BiH nema na listi

28/04/2016

Njemačka je bez premca najutjecajnija evropska država, dok Srbija zauzima 19. mjesto, a četiri države Zapadnog Balkana – Hrvatska, Crna Gora, Makedonija i Albanija zauzela su mjesta od 30. do 33., navodi evropsko izdanje portala Politico.

Taj je portal listu, na kojoj nema Bosne i Hercegovine, načinio upoređujući utjecaj lidera država i ambasadora u Evropskoj uniji.

Politico je u listu uvrstio i članice EU-a, ali i države kandidate za članstvo, a redoslijed je utvrdio kombinirajući utjecaj lidera, koji predstavljaju vezu između Bruxellesa i glavnih gradova, stabilnost vlada, jasnu strategiju i “sirovu snagu država”.

Ključni faktor pri sastavljanju te rang-liste, navodi Politico, jeste rastući utjecaj lidera posljednjih godina, ali i značaj uloge ambasadora koji pripremaju susrete i “održavaju diplomatiju u životu” između takvih susreta.

Pozitivne ocjene Vučiću

Za premijera Srbije Aleksandra Vučića, Politico navodi kako “dobro kotira kao čovjek s kojim EU može rješavati probleme”, pa je Srbija rangirana bolje od brojnih članica Unije, uključujući Hrvatsku, Sloveniju, Portugal, Bugarsku i Rumunjsku.

Analiza pokazuje i kako je neka država rangirana, kao i je li njeno kretanje na listi pozitivno, neutralno ili negativno, na osnovu očekivanih događaja u narednim mjesecima.

Prognoza za Srbiju je, tako, ocijenjena kao neutralna, a najveću prepreku za napredak predstavlja joj Hrvatska, ocjenjuje portal.

Velika Britanija je, po utjecaju, druga država Europe, smatra Politico, Francuska je na trećem, a Italija na četvrtom mjestu.

Mađarska je na šestom mjestu, dok je njen premijer Viktor Orban opisan kao političar s dugoročnom strategijom.

Među liderima, njemačka kancelarka Angela Merkel je bez premca, navodi Politico.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.