nakon preporuke EMA

Njemačka nastavila imunizaciju vakcinom AstraZeneca

Prekid imunizacije vakcinom AstraZeneca dodatno je usporio ionako sporu njemačku kampanju vakcinacije u ovoj sedmici

Njemačka je nastavila imunizaciju protiv koronavirusa vakcinom koju je proizvela farmaceutska kompanija AstraZeneca, nakon preporuke Evropske regulatorne agencije da koristi od te vakcine pretežu nad rizicima.

Evropska medicinska agencija (EMA) saopćila je u četvrtak da ne može odbaciti vezu između te vakcine i manjeg broja pacijenata kod kojih su se pojavili krvni ugrušci.

Ta objava otvorila je put za više od deset evropskih zemalja, koje su prekinule korištenje te vakcine u protekloj sedmici, da je ponovo koriste.

Vlasti u Berlinu saopćile su da će dva velika centra koja vakcinišu AstraZenecom građane njemačke prijestonice biti ponovo otvorena u petak, i da će ljudi čija je vakcinacija otkazana u ovoj sedmici moći da prime vakcinu tokom vikenda bez zakazivaanja novih termina.

Prekid imunizacije vakcinom AstraZeneca dodatno je usporio ionako sporu njemačku kampanju vakcinacije u ovoj sedmici. Do sada je oko 10 miliona doza vakcina dato u Njemačkoj, dok je 8,4 posto stanovništva primilo barem jednu i 3,7 posto stanovnika je primilo obje doze.

Njemačka agencija za kontrolu bolesti u petak je javila o 17.482 novozaraženih od COVID-19 u proteklih 24 sata, i 226 preminulih, prenosi AP.